Защо браншовите организации мълчат странно за ГМО

Заради субсидиите или заради големите проекти за милиони?

Това попита днес на пресконференция-кръгла маса в БТА председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов, според когото, ако регламентът за ГМО се приеме през януари в ЕС, ще победи лъжата, при която ГМО просто ще се смени с новата абревиатура NGT.

Но лъжата е видна, смята той и именно сега България е в ключов момент да докаже може ли да удържи на нея с гласуването си.

Според Борисов в двата програмни периода на ОСП от 2007 г. българското земеделие е под изключително планирана политика,  и за създаването на определен вид стопанства и за контрол на храните и през чуждите търговски вериги, което е борба за пазари. Тази стратегическа политика, в която се стремят да вкарат българското земеделие, според него, е много добре обмислена и зад нея стоят мощни корпоративни и икономически кръгове.

На този фон Борисов не вижда на хоризонта оптимистичен развой, защото смята, че от отсрещната страна ще се използват всички средства, за да постигне тя целите си.

Българското земеделие в пълна зависимост от тази политика, казва той.

Асоциацията на българските села сега пита и се чуди

защо обаче големите браншови организации у нас, като тази на зърнопроизводителите например, странно мълчат?

Дали са в зависимост от субсидиите и големи проекти за милиони???

Или в политико-икономически зависимости???

Асоциацията твърди, че е коментирала темата ГМО с много на брой устойчиви стопанства в страната и те са притеснени от попадането в модела ГМО.

Разговаряла е и с кметове, които са готови да участват в създаването на регистър на зърнопроизводителите, защото те обработват по-големи площи, които са против ГМО.

Да припомним, че…

На 11.12.2023 г. министрите на земеделието на ЕС не приеха предложението на ЕК новото поколение генетично модифицирани растения (т.н. „нови геномни техники“) да бъдат извън проверките и оценките на риска.

Липсата на подкрепа от страна на министрите бе предупреждение към законодателите, че изключването на новите ГМО от действащите правила на ЕС за ГМО ще наводни европейските полета с патентовани нови генетично модифицирани семена и ще увеличи монополите в селскостопанския сектор.

На 11-и януари предстои новото гласуване в Брюксел. Девет страни -членки на ЕС, категорично заявиха своята позиция против премахването на контрола на новите ГМО. България е все още с неясна позиция.

Десетки български граждански организации и личности, представители на различни сфери от българското общество се готвят да представят на българските политици обща позиция, става ясно на кръгла маса в БТА.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини