Предстоят застудяване и снеговалежи

След необичайно високите температури в края на декември и началото на януари, довели до възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви в по-голямата част от полските райони на страната, през следващия период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Прогнозираното рязко застудяване през втората половина от периода, ще възстанови покоя при есенните посеви. То ще възпрепятства нежелателното, преждевременно, набъбване на пъпките при някои раноцъфтящи храстовидни и дървесни видове, което бе провокирано от високите температури в началото на зимата на места в южните райони на страната.

В края на първото десетдневие на януари агрометеорологичните условия ще придобият зимен характер

През последните дни от периода се прогнозират минимални температури до минус 9-10°С. Тези стойности, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане, ще представляват сериозна опасност за най-изостаналите, във фаза поникване, зимни житни култури.

В началото на зимата преобладават посевите във фаза 3 лист. Във фаза братене, подходящата фаза за зимуване, са малка част от посевите с пшеница и ечемик на отделни места в Дунавската равнина (агростанция Новачене) и Горнотракийската низина (агростанциите: Пазарджик и Пловдив).

През периода очакваните валежи от дъжд и сняг ще помогнат за увеличаването влагозапасите в 100 см почвен слой. В началото на зимата почвените влагозапаси, измерени при зимните житни култури, в еднометровия слой в по-голямата част от полските райони бяха с нива над 85% от ППВ.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X