Протест на румънските фермери затвори “Дунав мост 2”

Протест на румънските фермери и превозвачи  затвори “Дунав мост 2” при Видин-Калафат в 10 ч. днес, предаде “Фокус”.

Информацията за очаквания днес протест и блокиране на движението на Граничния контролно-пропускателен пункт и моста, потвърди за “Фокус” Васил Бенов, изпълнителен директор на дружеството стопанисващо “Дунав мост 2”.

Към 9.30 ч. днес на българска страна, опашката на чакащите да преминат съоръжението бе около 2,5 км. От смесеното българо-румънско дружество за ситуацията на пункта, на всеки три часа информират органите на Гранична полиция и ОД на МВР, каза още Бенов.

Протестиращите изразяват своята загриженост относно ескалиращите данъци, скока на цените на горивата и увеличаването на таксите за изминат участък – икономическо бреме, което става все по-непоносимо за работещите в земеделския и транспортния сектор на Румъния. Те също осъждат това, което възприемат като нелоялна конкуренция, особено от украинските шофьори на камиони. Техните искания са ясни: намалени данъци, по-добри условия на труд и контрол върху притока на чужди камиони в Румъния.

Вчера протестиращите фермери в Румъния блокираха на два пъти движението на автомобили от двете страни на граничния пункт. За около два часа остана блокиран пътят от 13:30 до 15:30 ч., и вечерта за около 30 минути от 18:00 до 18:30 ч, каза изпълнителният директор.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини