НАЗ обяви протестна готовност, браншът ще поиска да бъде включен в помощта за Украйна

Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви протестна готовност. Взето е решение да бъде поискано от правителството браншът да бъде включен в последния транш от помощта за Украйна през 2024 г. На среща с премиера ще бъде поискано зърнопроизводителите да бъдат обезщетени за тежката икономическа ситуация, в която ги постави войната в Украйна, с 20 лв/дка.

На фона на протестите на фермери, обхванали Европа, това решение е правилно. Сектор Зърнопроизводство е най-пострадалият от войната у нас, а до този момент не беше компенсиран с нито един лев от българската държава.

За съжаление, 3 години българското правителство не направи нищо, за да подобри логистиката на българския износ. За разлика от Румъния, която построи 2 пристанища на Черно море, няколко на Дунав и разшири значително транспортната си мрежа. Полша компенсира своите зърнопроизводители с над 1 милиард евро, като същевременно намали данъците им и отпусна държавна помощ за изкупуване на царевица. Всичко това поставя българските производители в изключително неконкурентно положение на световните пазари.

Тази помощ, несъмнено ще бъде глътка въздух за българските зърнопроизводители, ако правителството я приеме. Обаче, както знаем, пари в държавния бюджет за нея, не са предвидени. Има устно обещание на министър Вътев, че пари ще се намерят евентуално. То обаче не е правно задължително и няма юридическа стойност. А опитът ни с предишния меморандум показва, че дори и на хартия се подписват неща, които после не се изпълняват.

Несъмнено е правилно българските зърнопроизводители да получат подкрепа от държавата в труден момент. Дано тя помисли за тях и в по-дългосрочен план. Дано секторът не бъде поставен в положението на останалите сектори на земеделието, които едва оцеляват и разчитат на помощи. 2024 г. се очертава също така трудна за българското зърнопроизводство както и 2023 г. А 2025 г. ще бъде още по-трудна от 2024 г. Необходимо е трайно решение на проблемите с логистиката и пазарите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X