Отново се прогнозират минимални температури до минус 10 С

През изтеклия период на места в Северна България бяха регистрирани минимални температури до минус 10 -12оС, в Кнежа до минус 16оС, но образувалата се макар и тънка снежна покривка смекчи отрицателното им въздействие върху късните неукрепнали житни посеви.

В началото на следващия период на места отново се прогнозират минимални температури до минус 10оС, които в условия без снежна покривка ще бъдат критични за намиращите се в начален етап от развитието си зимни житни култури, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

До края на периода се прогнозира повишение на температурите, но средноденонощните им стойности ще остават в граници, които ще поддържат в покой есенните посеви.

През периода при пшеницата ще се наблюдават фазите поникване, начало на листообразуване и фаза трети лист. Само малка част от посевите с ечемик в Дунавската равнина и Южна България се намират във фаза братене – агростанциите Новачене, Пазарджик, Пловдив.

По-подходящи условия за провеждане на резитбите при трайните насаждения ще има в края на периода, когато се прогнозира относително сухо и по-топло време.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X