Атидже Вели: Доброто бъдеще на ЕС не може да се случи без фермерите!

На 17 януари в Европарламента се проведе дебат за състоянието на земеделието в ЕС.

В своето изказване българският евродепутат от ДПС/Обнови Европа Атидже Алиева-Вали за пореден път призова за изравняване на плащанията за българските фермери. “ Европа на равните възможности означава пълна конвергенция на директните плащания“, почерта г-жа Вели.

В изказването си Атидже Вели каза още: „Месеци наред нашите земеделци предупреждават, че са в криза. Ако не бъдат чути, рискуваме да поставим Европа и нейните граждани в продоволствена несигурност, дори и в продоволствена криза.
Екологичният преход може да се случи само с поносими и реалистични мерки и изисквания към европейските фермери. Необходимо е ново начало в агрополитиките на ЕС. И това ново начало следва да се основава на диалог със земеделската общност и на научни данни. Доброто бъдеще на ЕС, към което всички ние се стремим, не може да се случи без фермерите!“

В своето изказване еврокомисарят по земеделие Войчеховски не каза нищо за изравняване на субсидиите, което не е изненада за съжаление, той наблегна на темата внос от Украйна. Войчеховски изрази опасенията си, че най-засегнати от вноса ще бъдат 5-е гранични страни. 11 млн. тона зърнени и маслодайни култури, които са внесени през миналата година от Украйна в ЕС, през 2024 г. вероятно ще достигнат 24 млн. тона. Другите сектори от прекомерен внос са тези на свинското месо и яйцата. Той подчерта, че ЕК следи стриктно проблема, и позволява на държавите да увеличат държавните помощи за своите фермери. На Украйна трябва да бъде оказана помощ за транспортните разходи. Относно бъдещето на ОСП Войчеховски подчерта, че трябва да бъдат увеличени средствата за кризисна подкрепа на земеделците.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X