Близо 760 фермери са със спрени директни плащания, определени са като неактивни

Последните изменения в Закона за земеделските производители, свързани с понятието „активен фермер“, засегнаха много стопани, които не получиха директни плащания за Кампания 2023.

Новото определение за „активен фермер”, разписано с еврорегламента за стратегическите планове, се оказва дискриминационно за 759 български регистрирани производители, упражняващи и втора професия, защото не отговарят на изискванията за активни земеделски стопани. Всички те са отрязани от подпомагане по директните плащания в Кампанията за 2023 г., въпреки че немалка част от тях в продължение на години развиват земеделие или животновъдство и имат сериозен бизнес.

„Проблемът е изключително сериозен и се появи преди плащането през декември 2023 г., когато засичанията на данните от Националната агенция по приходите НАП и Националния статистически институт НСИ показаха, че доходите от земеделие на тези иначе изрядни земеделски производители не съставляват 30% от общите им доходи, каквито са новите изисквания за „активен фермер”, съобщи пред депутатите земеделският министър Кирил Вътев. Да не говорим за другото изискване размерът на субсидиите да бъде 5% от тези доходи. Според министъра не би трябвало земеделски производители, упражняващи и други дейности, да бъдат ограничавани. Още повече, че имат развиващ се бизнес.

От Министерството на земеделието са отправили запитване до Европейската комисия по този казус, още повече, че за 158 от тези 759 фермери НАП са дали пълни справки и е доказано, че те отглеждат продукция върху 140 хил. декара. Има и няколко големи животновъдни ферми, които също са отрязани от субсидии заради основната професия на собствениците. За останалите 601 фермера агроминистерството очаква справки за данъчните им досиета, за да се установи какъв е приносът им за българското земеделие.

Именно затова и в промените на Стратегическия план, който беше изпратен в Брюксел, агроминистерството е поискало от ЕК да разработи нова формулировка за активен фермер, която да бъде облечена и в законодателна промяна, така че този заплетен казус да бъде разрешен. От Еврокомисията са съобщили, че вероятно в началото на февруари ще изпратят своите основни забележки по предложените от нас промени.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X