ЕС забрани „подвеждащите“ зелени твърдения, разчитащи на въглеродни компенсации

Термини като „климатично неутрален“ или „климатично положителен“, които разчитат на компенсиране на въглеродните емисии, ще бъдат забранени от ЕС до 2026 г. като част от мерките срещу подвеждащите твърдения за околната среда, съобщиThe Guardian.

В сряда членовете на Европейския парламент гласуваха забрана на използването на термини като „екологичен“, „естествен“, „биоразградим“, „климатично неутрален“ или „еко“ без доказателства, като същевременно въведоха пълна забрана за използване на схеми за компенсиране на въглеродните емисии, базиращи се върху изчисления на вероятности.

Според новата директива само етикетите за устойчивост, използващи одобрени схеми за сертифициране на въглеродни сертификати, ще бъдат разрешени от ЕС. Това се случва на фона на широко разпространената загриженост относно въздействието върху околната среда на схемите за компенсиране на въглеродните емисии, които често се използват за оправдаване на етикетирането на продуктите като „въглеродно неутрални“ или предполагат, че потребителите могат да летят, да купуват нови дрехи или да ядат определени храни, без да влошават климатичната криза.

„Това ново законодателство слага край на заблуждаващата реклама за предполагаемо екологично чисти продукти и по този начин дава възможност на потребителите да направят устойчив избор“, заяви Анна Кавацини, евродепутат от Зелените и председател на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите.

„Особено съм доволна, че твърдения като „неутрални по отношение на климата“ или „положителни за климата“, които се основават на компенсиране на CO2, бяха напълно забранени от вътрешния пазар. Инвестициите на компаниите в проекти за опазване на климата са добре дошли и, разбира се, те все още могат да бъдат комуникирани“, каза тя.

„Въпреки това, вече не трябва да изглежда, че засаждането на дървета в тропическите гори прави промишленото производство на автомобил, организирането на световно първенство по футбол или производството на козметика климатично неутрални. Тази измама вече е нещо от миналото. Това е голям успех за околната среда, климата и потребителите.“

ЕС ограничава подвеждащите екомаркировки със санкции срещу зеленото изпиране
Европейската комисия внесе в сряда (22 март) ново законодателство за справяне с подвеждащите твърдения за екологосъобразност чрез въвеждане на санкции срещу зеленото измиване и по-строги правила за одобряване на нови екомаркировки.

Две години за прилагане на новите правила

Директивата идва след месеци на преговори за това как ще бъдат регулирани екологичните претенции в ЕС, като през септември беше постигнато споразумение, което беше одобрено от законодателите в сряда. Сега държавите членки разполагат с две години, за да въведат новите правила.

През януари „Гардиън“ публикува съвместно разследване на компенсациите за въглерод в горите, одобрени от водеща световна сертифицираща компания, която големите корпорации използват за своите ангажименти за устойчивост, като установи, че повече от 90% от компенсациите от голяма извадка от проекти са безполезни.

Екологични неправителствени организации изразиха загриженост относно твърдения, основани на компенсации, включително Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г., което беше рекламирано като „въглеродно неутрално“ събитие.

„Това споразумение е голяма стъпка към по-честни търговски практики и по-информирани европейски потребители. Европейският съюз поема лидерство в борбата със зеленото промиване“, каза Линдзи Отис, политически експерт по глобалните пазари на въглеродни емисии в CMW.

„Твърденията за въглеродна неутралност се оказаха неразбираеми за потребителите и те трябва да спрат. Днешният ден бележи края на странните и безпочвени реклами, които казват на европейските потребители, че могат да предприемат въглеродно неутрални полети, да носят въглеродно неутрални дрехи и да ядат въглеродно неутрална храна, без да има реални доказателства зад тези твърдения. Това ще направи и реалните въглеродни сертификати много по-ценни и стойностни“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X