Ще застраши ли присъединяването на Украйна съществуването на ОСП

 

Присъединяването на Украйна към Европейския съюз ще промени радикално реформата на Общата селскостопанска политика (ГВА) на ЕС или ще „разкъса“ аграрния бюджет на еврозоната отвътре.

Подобни сценарии следват от последните политически събития, изявления на европейски политици по отношение на Украйна и текстовете на два публични европейски документа. Нека да погледнем в очите страховете на европейските фермери и да ги сравним с украинската реалност.

Предвестник на европейския агробунт срещу украинските фермери беше блокадата на границата от поляци, словаци и други членове на ЕС. Новоназначеният министър на земеделието на Полша Чеслав Шекерски заяви в интервю за farmer.pl., че Европейският съюз е твърде отворен към Украйна и подобен подход е много опасен за чувствителните сектори на селското стопанство в случай на използване на опростени, преференциални квоти за селскостопански и хранителни продукти. Ще направя всичко, за да запазя сегашното ембарго. Необходимо е да се разработят съвместни пазарни решения между Украйна и Европейския съюз. Полското селско стопанство няма да може да се конкурира с украинското селско стопанство, но може да се възползва от развитието на преработвателното и търговското посредничество. Зад изявленията и обещанията на ЕК нямаше конкретни решения. Затова полските фермери се оказаха в много трудна икономическа ситуация“, казва Чеслав Шекерски. Поляците са тези, които получават най-много бюджетни субсидии в ЕС днес.

На този фон украинците посрещнаха новината  – на 14 декември 2023 г. Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз с Украйна и Молдова, а също така предостави статут на страна кандидатка на Грузия.

В навечерието на решението на Европейския съвет в европейското информационно пространство се появиха два интересни документа по темата:
по-нататъшната съдба на реформата на Общата селскостопанска политика на еврозоната след 2027 г. (документ, изготвен от Германския съюз на фермерите относно изискванията за актуализираната ГВА) и финансови последици за Европа от влизането на Украйна и други нови страни-членки (Доклад на Института по германска икономика).

Украйна ще получи около 200 млрд. евро държавна подкрепа от Европейската хазна след 7 години

Нека започнем с доклада на анализаторите от Института по германска икономика. Авторите на доклада отбелязват, че разширяването на ЕС за сметка на Украйна и други страни ще има значителни финансови последици за бюджета на ОСП. Те симулираха ситуацията, в която бюджетните разходи на Европейския съюз се променят в рамките на настоящата седемгодишна финансова програма (МФР) за 2021-2027 година. Това се отнася за селскостопанските разходи от двете основни пера на бюджета на ЕС: Общата селскостопанска политика и Кохезионния фонд. Според проучване на Генералния секретариат на Съвета на ЕС разширяването на ЕС към шестте балкански държави, както и включването на Грузия, Молдова и Украйна, ще доведе до допълнителни разходи от почти 260 млрд. евро. Според германски анализатори от тях от 130 до 190 милиарда евро се падат само на Украйна за седем години, т.е. увеличението на бюджетните разходи, коригирани за присъединяването на Украйна, ще бъде 15%.

По-специално, между 70 и 90 милиарда евро ще отидат за Украйна за селскостопански субсидии и от 50 до 90 милиарда евро за политиките на сближаване. Като се има предвид този обем, ЕС трябва да бъде готов за реформи. Само тогава настоящото политическо решение за по-тясната връзка на Украйна с ЕС с перспективата за достъп ще бъде надеждно. Това се отнася не само за институционалното, но и за фискалното ниво“, се казва в доклада на Института за германска икономика. Необходимите финансови ресурси за това, пише в документа, могат да бъдат намерени например чрез преразпределение в бюджета на ЕС. Една възможна отправна точка за това може да бъде политиката на сближаване на ЕС, която осигурява подкрепа за по-слабо развитите региони. Следователно преразпределението на средствата на първо място в тази програма ще бъде логично в случай на присъединяване на Украйна към ЕС. А това би позволило натрупването на до 140 милиарда евро за 7 години. В същото време авторите на изследването посочват, че трябва да има корекция на бюджета на ЕС и критерии за разпределение на средствата преди приемането на нови страни-членки. Все още обаче не се знае какви ще бъдат тези промени, защото те ще се състоят едва след европейските избори на 6-9 юни 2024 г. и избирането на актуализирания състав на германския парламент, Бундестага, през есента на 2025 г. И едва след това ще започне планирането и приемането на новата селскостопанска политика на ЕС за 2028-2035 г.

Очевидно, предполага докладът, той ще включва преходни периоди за Украйна и постепенното интегриране на страната във финансирането на селскостопанската политика на ЕС. Като цяло това означава, заключава докладът, преразпределение на съществуващия бюджет на ЕС, като се вземат предвид селскостопанските апетити на Украйна, или търсене на нови източници за запълване на европейската хазна, или комбинация от тези два компонента.

Съюз на германските фермери и нови ориентири за селскостопанската политика на ЕС

В началото на зимата председателят на Германския фермерски съюз предупреди ЕС за формата на интеграция на аграрна Украйна. Основният страх на германските фермери е, че присъединяването на Украйна ще доведе до изчезване на семейното земеделие в страните от ЕС. Европейските фермери са подтикнати към такива мисли от структурата на украинския аграрно-промишлен комплекс, където виждат земеделски стопанства с обработваеми площи от 100 хиляди хектара или повече. Те са много загрижени за перспективата за справедливо разпределение на европейските субсидии между стопанствата и земеделските стопани и затова възниква въпросът за конкурентоспособността. С прости думи, европейските фермери имат предчувствие, че ще бъдат „погълнати“ и няма да има път назад. И тогава имаше документ от Германския съюз на фермерите за основните маяци за реформата на ГВА на ЕС след 2027 година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X