Регистрирани препарати за зеленчукопроизводството и овощарството има, при по-редките култури е проблем

Производителите на плодове и зеленчуци се притесняват, че няма достатъчно регистрирани препарати за работа в овощните и зеленчуковите градини. Факт е, че са останали само няколко регистрирани в зеленчукопроизводството препарати от досега познатите химически такива, които производителите са ползвали досега.

В БАБХ обаче има една дузина регистрирани за употреба препарати – хербициди, фунгициди, инсектициди. На разположение на зеленчукопроизводителите има достатъчно много регистрирани препарати за растителна защита, работещи на иновативните принципи на биотехнологиите.

Необходимо е пренастройване в мисленето на производителите за работа с такива препарати. Но са достатъчни само 3-4 препарата, за да се покрият нуждите на всяка една култура през стопанския сезон и да се изведе успешно растителната защита.

В БАБХ не съществува разделение между биологичните и конвенционалните препарати. Препаратите, които е възможно да се използват в биопроизводството, са регистрирани на общо основание в БАБХ за всички видове производства. Това са нови, щадящи решения, но те са под един и същ знаменател с конвенционалните инсектициди, фунгициди и торове. Освен това притежават и сертификати за биологично земеделие. На разположение на зеленчукопроизводителите има достатъчно препарати.

Представяме списък на някои от тях, както са регистрирани със заповед на БАБХ

По отношение на по-редки култури, като маслодайната роза, има препарати, които са регистрирани, като Натуралис. В процес на регистрация са и още няколко продукта. Проблемът с регистрацията на препарати при тази култура е, че препаратите са регистрирани за приложение в културата „роза“, но не и в „маслодайна роза“.

Натуралис е без карантинен срок, без остатъчни количества и с нулева вредност, според оценка на Центъра за оценка на риска в хранителната верига. Има регистрация при много култури, предназначени за директна консумация, като ягоди, малини и др, включително рози. Но не и маслодайна роза. Това означава, че трябва да се прави нова регистрация, а БАБХ не признава препарата за употреба в маслодайна роза. Причината  препаратът да не е регистриран за маслодайна роза е че в Германия няма такава култура. Това е култура с минимална площ, отглеждана  само в няколко държави.

Официални регистрации за такива малки площи няма да направи никой. Затова БАБХ би трябвало да даде някакви препоръки как да се постъпи в такива случаи. Това се отнася за всички култури, които се отглеждат на малки площи – като например, дюли, лешници, малини, лавандула и т.н.

В същото време в Националната програма за подпомагане на зимните пръскания са включени химични препарати, които също нямат регистрация за маслодайна роза, но не може да няма въобще препарати на разположение на производителите, включени в програмата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини