Работеща технология срещу стрес от суша представи фирма Амитица в Пловдив

На годишния семинар на зърнопроизводителите в Пловдив фирма Амитица представи продукти и технология на американската компания Indigo, предназначени да помогнат на културите да устояват на стрес, причинен от суша.

Продуктите на Indigo имат официална регистрация за България в БАБХ за сезон 2024. Biotrinsic I 30 е насочен към оптимизирането на използването на водните ресурси при суша. Като вторично действие способства за оптимизиране на оползотворяването на хранителните вещества от растенията. Продуктите съдържат различни бактерии, според това дали са предназначени за слънчоглед или за царевица.

Indigo е американска компания, основана през 2014 година в Бостън, САЩ. Навлиза на европейския пазар през 2019 година, като в момента оперира в Турция, Унгария, Украйна, Германия. От 2023 г. започват работа и в много други европейски страни, сред които и България. В световен мащаб компанията присъства и в Индия и Южна Америка.

Сушата е най-лимитиращият фактор за добивите при всяка една култура. Свилен Николов от Амитица и инженер- агроном Фатих Гюзленчи, представител на  Indigo за Турция представиха пред пловдивските зърнопроизводители решение, което увеличава добивите при суша средно с от 2 до 22% при опити на полето.

Климатичните предизвикателства, с които се сблъскват турските фермери и условията, при които те работят са много близки до българските. Затова Фатих Гюзленчи бе дошъл да сподели своя опит, тъй като от 4 години вече работи с тази технология.

„ В Indigo много харесваме микробите, разказа той. През последните 100 години науката се опитваше да се избави от микробите. През следващите 100 години ще се опитваме да ги размножаваме. Микроорганизмите имат много голяма сила.

Индиго започва работа в Турция през 2019 г. Какво са показали четирите години на прилагането на тази технология? Основните култури са царевица, слънчоглед, пшеница и други като соя и памук. От 2 до 20 процента разлика в добивите според различните климатични условия. Н

Множество опити с Биотринсик на Индиго вече са стартирали в цяла България, както при земеделски производители, таки и в научни институти. През 2023 г. продуктите са получили регистрация от БАБХ. Начинът на прилагане е лесен. Продуктът има прахообразна формулация. Цената на декар е около 4 лева при слънчоглед и царевица.

Продуктите на Indigo са с прахообразна формулация, с която се работи изключително лесно. Прилагат  се много малки количества в сеялките преди сеитба. Имат специална формулация, която позволява препаратът посредством електростатичност да се движи много бързо сред семената при разбъркване. Така се гарантира обработването на абсолютно всички семена. Продуктът работи изключително добре със семената на царевица и слънчоглед. Резултатът е ефективно и значително увеличаване на добива.

Как работи оптимизирането на хранителните вещества?

Продуктът е формулиран така, че да отделя ензими. Това са ензими, които превръщат азота в амония и успяват да разблокират останалите макро и микроелементи като фосфор. От друга страна той се свърза с микроелементи като желязо, така че и те стават в усвоими форми.  Не фиксира азот от атмосферата, но почвеният азот бива оптимизиран и усвояван по-добре.

Другият положителен ефект е ефективното използване на водата. Когато растението е под стрес, независимо дали от сушата, от слънчева радиация или химичен стрес, то отделя хормони и изпада в оксидативен стрес. Микроорганизмите помагат за елиминирането на оксидативния стрес. Точно поради тази причина на полето растенията, които са третирани с продуктите на Indigo, остават зелени за много по-дълго време, запазват тургура си.

Поради тези и още много други причини, които в крайна сметка помагат на растенията да се справят с климатичните промени и повишават добивите, дори и при трудни условия на полето, продуктите на Indigo се търсят от земеделците на пазарите в САЩ, Бразилия, Европа, Украйна, Турция.

През 2024 година компанията предлага продуктите си и в България през Амитица. Фирмата е избрана за българският партньор на Indigo тъй като от 18 години се занимава с биологични и микробиални продукти и приложения. За тези и други такива производители е важно партньорът им да има професионално отношение и знание.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X