Цените може да скочат: превозът на товари през Суецкия канал е спаднал с 45%

Товарният трафик през Суецкия канал е намалял с 45% за два месеца, откакто атаките на йеменските хути накараха корабните компании да пренасочат товари, нарушавайки и без това обтегнатите морски търговски пътища, съобщи Reuters.

Според експерти в такава ситуация цените на храните може да се повишат. Около половината от растежа, наблюдаван от началото на войната в Украйна, се дължи на по-високите транспортни разходи, въпреки че може да отнеме известно време на крайните потребители в развитите страни да забележат ефекта.

ООН предупреди за рисковете от по-висока инфлация, несигурност относно продоволствената сигурност и увеличаване на емисиите на парникови газове. 39% по-малко кораби са преминали през канала, отколкото в началото на декември. В момента са нарушени три ключови световни търговски маршрута, включително потоците от зърно и петрол след руската инвазия в Украйна и Панамския канал.

Емисиите се увеличават, защото корабите поемат по-дълги маршрути и също така пътуват по-бързо, за да компенсират отклоненията. Суецкият канал обслужва 12-15% от световната търговия и 25-30% от контейнерния трафик. Трафикът на контейнери през канала е спаднал с 82% за седмица. Корабните компании отклониха кораби от Червено море, след като движението на хутите започна да атакува корабите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X