Френските фермери прекратиха блокадите, след като им бе обещана помощ на стойност 400 милиона евро

След като синдикатите на селскостопанските производители реагираха положително на предложението на правителството за още помощи, фермерите във Франция прекратиха днес повечето блокади на пътни артерии, предаде ДПА.

Фермерите образуваха с тракторите си дълги колони и, ескортирани от полицията, се насочиха към местата, откъдето са дошли.

По време на демонстрациите им имаше моменти, когато близо 10 хиляди души участваха в протестните акции срещу спада в доходите, екологичните правила на Европейския съюз и бюрократичните препятствия.

На някои места протестите продължиха. В региона на Англе, който се намира на брега на Атлантическия океан, фермери свалиха чуждестранните продукти от лавиците на супермаркет, съобщи в. „Сюд-уест“.

Вчера новият френски премиер Габриел Атал обеща още правителствени помощи, като убеди най-големите синдикати да сложат край на блокадите.

Общата помощ, която обещава правителството, е 400 милиона евро, пише в. „Лез еко“, като се позовава на министерството на икономиката.

Ще бъде предоставена помощ на животновъдите и на представителите на винената индустрия, която се сблъсква с проблема със свръхпроизводството, съчетано с намаляваща консумация.

Организации за защита на околната среда разкритикуваха правителството за отлагането на мерките за ограничаване на употребата на пестициди до 2030 година – решение, взето по искане на селскостопанския сектор.

Протестите на френските фермери продължиха повече от седмица, като те изразяваха недоволството си основно чрез блокиране на пътни артерии с трактори.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини