Министърът, който окончателно раздели българското земеделие, трябва да си отиде

„Каквото и да се направи, земеделците ще протестират“, каза земеделският министър Кирил Вътев пред журналисти по повод напрежението в земеделския сектор. Министърът участва в церемонията „Спортна слава на България 2023“, на която бяха наградени изявени спортисти.

За съжаление, това е един от малкото пъти, в които този министър е прав. Каквото и да се направи – протести ще има. Странно е как за пореден път се доказва правилото, че успешните бизнесмени не стават успешни управленци. Наслушахме се на празни приказки, нагледахме се на празни срещи, празни ходове. На теория нещата, които министърът говори са верни. На практика се доказа, че няма нито нужния интелектуален, нито необходимият управленски капацитет, нито самият министър, нито политическия му екип, за да ги осъществяват. Затова министърът, в противоречие с всеки здрав разум, се заобиколи с кадруващи нпо-та, които в замяна на обещанията да го пазят от гнева на хората, получиха властта да кадруват и разпределят порции. С което разделиха сектора веднъж завинаги. И то с абсурдни лозунги за обединение. Междувременно нито един закон не тръгна за 9 месеца, нито една реформа не помръдна. Хората нямаха ваксини за животните, изтекоха срокове за плащане без да има плащания и още, и още…

Това е най-слабият министър и екип до момента, който е влизал в тази сграда от 25 години. Министър, който с поведението си раздели бранша на фракции. Министър, който не разбра, че не трябва да го управляват браншовици. Министър, който заедно с екипа си е в абсолютна невъзможност да ни изведе от настоящата криза, защото дори другите министри не му обръщат внимание.

Когато се договаря бюджет, всеки отделен министър защитава ресорен бюджет пред министъра на финансите. Иска много, за да му функционира добре сектора и да е добър министър. Ставките по подпомаганията по ОСП са ясни отпреди Вътев. Административната работа е ясна и без него. Негов критичен ангажимент беше да се пребори пред Министъра на финансите за помощ по украинската мярка. Без да изпълни този ангажимент, е все тая дали министър е Кирил Вътев или Кирил Маричков. Или иначе казано, преговарят най-голямата браншова организация, нелегитимно НПО с 13 члена и отсвирен от МФ министър. Невкарването на пари по украинската мярка в бюджета е присъда от страна на Василев към Вътев. Ако беше в родината на доматите, регулиращи кръвно, щеше да си е направил харакири.

Абсурдно е Брюксел да позволява такава помощ, но България да не я дава. Затова и Инициативен комитет от от 24 силни браншови организации поиска оставката му, както и спешна ревизия на земеделската политика в България.

„В отговор на сериозните предизвикателства в селското стопанство през последните месеци, Инициативният комитет, представляващ производителите от различните сектори на земеделието и преработката на земеделската продукция, излезе с декларация с настояване на оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев, се казва в прессъобщението на Инициативния комитет.

В последните месеци, селското стопанство е засегнато от дълбоки и нерешени проблеми, които създават тежки условия за фермерите. Инициативният комитет изразява настоятелното си искане за незабавна оставка на министър Кирил Вътев, който доказа своята неспособност да се справи с организацията и прилагането на земеделската политика в страната.

Призоваваме всички колеги и лица, ангажирани в селското стопанство, включително животновъди, зърнопроизводители, оранжерийни производители, производители на плодове и зеленчуци, овощари и други, да се присъединят към ефективните  протестни действия, предвидени за понеделник, 5 февруари 2024 г., с начало 11:00 часа пред входа на Министерството на земеделието.

Основното искане на протестиращите е незабавната оставка на министър Кирил Вътев. Освен това, поставяме искане за комплексна ревизия на националната земеделска политика, която в момента създава разрушителни последици за фермерите.

Част от проблемите, с които министър Вътев категорично не успя да се справи през последните месеци и с това напълно изгуби доверието на бранша са неадекватната политика при вноса на земеделски продукти от Украйна и липсата на финансиране по украинската помощ за сектора през 2024 г. Свидетели сме на тотална липса на законодателна инициатива и намалени ставки на субсидиите. Освен това установяваме и липса на превенция и контрол във връзка с болестите по животните. На последно място, но не и по важност, констатирахме и умишлено противопоставяне на браншовите организации и толериране на удобните.

Считаме, че е време за промени и реформи в земеделската политика, които да осигурят устойчив и успешен бъдеще за селското стопанство в България. В светлината на сегашната криза в сектора и непрекъснатите провали на министър Вътев да се справи със ситуацията, настояваме за неговата незабавна замяна с компетентно лице, което ще възстанови доверието в българското земеделие и ще реши настъпилите проблеми.“

Затова и каквото и да се случи на преговорите утре, протести ще има. Защото те вече не са притежание само на една част от сектора, която протестира, ама кротко и без някакви особени искания. Французите не протестират в дълбоката провинция. Те протестират в Париж и Берлин. Бранденбургската врата не е в Балчик, нито в Айтос.

На 4-и вечерта не може да се обяви голямата победа вече, в която да се легитимират нелегитимните организации, присвоили си протеста. Нито преговарящите вече могат да спрат протестите. А това е доказателство, че тези, които ходят на преговорите вече няколко пъти, не представляват една голяма част от сектора.

Каквото и да се договори утре с властта, то няма да има значение. Защото на 5-и сутринта, голяма част от българската земеделска общност ще поиска оставката на министър Вътев и с право.

Когато още през декември миналата година стана ясно, че парите за украинската помощ не са заложени в бюджета, плашещите сега не казаха гък, въпреки, че многократно писахме. Въпреки предупрежденията на обществени личности. Когато животновъдите протестираха за това, те не ги подкрепиха. Те не натиснаха тези пари да ги има. Не казаха, че ги искат. Изведнъж, седмица след приемането на бюджета, решиха, че им трябват. Защото това са НПО-тата, с които се загради Вътев и ги използва като бухалки. Надяваха се да стане по втория начин. Защото им е обещал нещо насаме. Но на такива хора на обещания не се вярва. За да представляваш сектора, трябва да имаш идеи, идеология, цели и стратегия. Не кадровици в министерските кабинети.

Ситуацията в българското земеделие стана нетърпима. Тонът между земеделците стана ултимативен. Министър Вътев не може да се справи с това. Междувременно хората не са получили парите си, които по график им се полагаха много отдавна.

Ася Василева

Декларация и организации, подписали искането за оставка на министър Кирил Вътев:

ДЕКЛАРАЦИЯ

от Инициативният комитет с искане за оставка на министър Вътев и спешна ревизия на земеделската политика в България.

Със силно убеждение в неотложната необходимост от решаване на сериозните предизвикателства пред земеделския сектор в България, ние, представители на производителите от всички сектори на земеделието и преработката на земеделската продукция, обявяваме настоящата декларация.

Във връзка със задълбочените и нерешени проблеми в последните месеци, които продължават да въздействат негативно върху селското стопанство, изразяваме нашето искане за оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев, поради неговата категорична неспособност да се справи с организацията и прилагането на земеделската политика в страната.

 

Призоваваме всички колеги от различните браншове в селското стопанство – животновъди, зърнопроизводители, оранжерийно производство, плодове и зеленчуци, овощари и други, да се присъединят към ефективните протестни действия, предвидени за понеделник, 5 февруари 2024 г., с начален час 11:00 пред вратите на Министерството на земеделието.

Основното искане на протестиращите ще бъде незабавната оставка на министър Кирил Вътев. Съпътствано с това, изразяваме искането си за комплексна ревизия на националната земеделска политика, която в момента създава разрушителни последици за фермерите.

Част от проблемите, с които министър Вътев категорично не успя да се справи през последните месеци и с това напълно изгуби доверието на бранша са:

  • Неадекватната политика, свързана с вноса на земеделски продукти от Украйна
  • Липса на средства за подпомагане по украинската помощ през 2024 г.
  • Намалени ставки на субсидиите
  • Нулева законодателна инициатива
  • Липса на превенция и контрол във връзка с болестите по животните
  • Съзнателно противопоставяне на браншовите организации и толериране на удобните

Считаме, че е налице неотложна необходимост от промени и реформи в земеделската политика, с които да осигурим устойчиво и успешно бъдеще за селското стопанство в България. С оглед на настоящата ситуация в сектора и невъзможността на министър Вътев да се справи с натрупаните кризи в продължение на месеци, считаме, че е наложително секторът да бъде поет  от човек, който да се заеме  с реалното разрешаване на проблемите чрез адекватни действия.

 

Инициативен комитет:

 

  1. “Обединени български животновъди“ с Председател Бойко Синапов

 

  1. „Съюз на говедовъдите в България“ с Председател Димитър Зоров

 

  1. Национална асоциация на оранжерийните производители с Председател Велин Георгиев

 

  1. „Асоциация на земеделските производители в България“ с Председател  Венцислав Върбанов

 

  1. Национален съюз на градинарите в България, с Председател Мариана Милтенова

 

  1. Асоциация на млекопреработвателите в България, с Председател Димитър Зоров

 

  1. Национална асоциация на млекопреработвателите, с Председател Владислав Михайлов

 

  1. Сдружение на преработвателите на растителни масла, с Председател Яни Янев

 

  1. Национална био асоциация, с Председател Слави Трифонов

 

  1. Професионална асоциация на розопроизводителите в България, с Председател Христо Николов

 

  1. Българска оризова асоциация, с Председател Георги Видолов

 

  1. „Асоциация на българските биволовъди“ с Председател Мария Степанчева

 

  1. „Съюз на животновъдите в България“ с Председател г-жа Пенка Христова

 

  1. Сдружение “Развъдна асоциация на българските породи говеда – родопско късорого, българско родопско и искърско говедо“ с Председател д-р Иван Механджийски

 

  1. Сдружение „Развъдна асоциация на аборигенни породи овце от Западна България“ с Председател Цветомир Христов

 

  1. „Земеделски стопани“ с Председател Юлия Коюнджийска

 

  1. Животновъдно сдружение „Старият Балкан“ с Председател Дарина Шишкова

 

  1. Сдружение „Асоциация на животновъдите в региона Странджа-Сакар“ с Председател Христо Николов

 

  1. „Развъдна организация за автохтонни породи овце в България“ с Председател Дарина Шишкова

 

  1. „Българска национална организация на зооинжинерите за развъждане на породите селскостопански животни“ с Председател Бойко Синапов

 

  1. „Асоциация за развъждане на Среднородопска, Каракачанска, Родопски цигай овце и Каракачански кон – Смолян“ с Председател проф. д-р Цонка Оджакова – Копчева

 

  1. Сдружение „Организация за развъждане на цигайски, романовски и местни породи овце в Република България“ с Председател Младен Колев

 

  1. СНЦ „Сдружение за развъждане и отглеждане на млечни овце“ с Председател Димитър Добрев

 

  1. Национално сдружение “Обединени земеделски производители” с Председател Венцислав Митков

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини