Фермерските протести: Дайте, колкото дадете!!!

Браво на правителството: Докажи, че си фермер на загуба за 2023 г. и ще получиш държавна помощ от джоба на всички българи…Защото за 2022 г. си бил на свръхпечалба!!! Е, вярно в Румъния не беше така.

Гореща неделна вечер се оказа настоящата за земеделските производители. Тази вечер след като така наречената Българската аграрна камара-БАК, основно доминирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите-НАЗ, очакваше резултатите от днешната среща в 15 часа с министри от правителството и премиера в лицето на финансовия министър Асен Василев и премиера Николай Денков, много неща се изясниха.

Те искат държавна помощ на единица площ, която е от всички наши джобове, или по-точно да им се отпуснат едни 20 лева на декар, за да си покрият загубите вследствие на войната в Украйна.

Само ще вмъкнем, че докато лидерите им се разхождаха из Тайланд и Малдивите, те бяха кръстени от своето зърнено множество Малдивската група.

Не е за смях, за тъга е, че след като в същото време редовите им членове – малките и средните фермери, които те определят с площ от 2000 до 12-13 000 дка са били на голяма загуба през 2023 и казват, че загиват и ще фалират, това не важи за по-големите, които обаче са им водачите и лидерите.

Не очаквам да ги има големите протести на 6 февруари на БАК, изказа преди часове надежда земеделският министър  Вътев по гледано предаване в Би Ти Ви, защото ще има някакъв бюджет, за да бъдат удовлетворени. Но в същото време той излезе с ужасно унизително и обидно поведение спрямо „едни други земеделци“, които утре ще протестират пред МЗХ и му искат оставката. Става дума за членовете на втората аграрна камара БАхК, в което учредяване и той самият участваше, и в което водеща и доминантна роля има Асоциацията на земеделските производители в България – АЗПБ. Те утре в 11 часа смятат да проведат протест пред МЗХ, но за него министър Вътев тази вечер се изказа много пошло, което не му прави чест, като заяви: “Ще докарат един автобус с работници и това е „.

Смятаме, че не е позволено подобно поведение за един министър, колкото и да иска да каже какво мисли, защото по този начин  разделя и противопоставя браншовете. Макар за вторите да смята, че сред тях имало и такива, които искат да се хранят от държавата, влезли са в схеми за получаване на субсидии и надуване на цени, той трябва да извади доказателства за това…

Да не говорим, че казаното от него е безумно, при положение, че Вътев от месеци повтаря, че там са субсидиевъди, без един път  за всичките тези месеци, откакто е министър, да не доказа какви били схемите им…Тези данни все след 2-3 месеца щяха да станат ясни и да излязат на бял свят и така и не излязоха.

…Дори и да е прав министър Вътев, подобно безпардонно поведение спрямо една част от земеделските производители не приляга на един министър, защото то насажда внушения и омраза…

Чак сега зърнопроизводителите, които са малко по-големи любимци на министъра, пък се усетиха, че също са прекарани при преговорите…този път май от лидерите си.

Защото стана ясно от днешната среща, че на тези, които докажат че са губещи от зърното за 2023 г. ще се дадат едни пари – 10 лева на декар сега и 10 лева на декар в края на септември, и то май на стопанства от 3000 дка нагоре . И така и зърнопроизводителите вече говорят помежду, си, че май и те са минали от страната на булката… А според наши източници предложената финансова рамка за зърнопроизводството е 80 млн. лв, което при 35 млн. дка земя прави точно 2.20 лв на декар.

А за да се установи, че имат загуба и да вземат подпомагане, трябва да не са влизали в нещо като задруга помежду си и да решат да дадат по 50-60 лева рента на декар, а не повече…Защото сега с тази договорена малка рента, повечето от тях твърдят, не можели да докажат с декларациите си пред НАП, че са на загуба…

За тази загубена работа сега те упрекват лидерите си, които докато бяха на Тайланд и Малдивите, малко поизгубиха връзката с реалността…

Производители на зърно, с които разговаряхме преди малко, твърдят, че малко от тях ще могат да докажат загуба пред НАП, а да не говорим, че повечето от по-големите през 2022 г. бяха на свръхпечалба.

Явно занапред ще е така – доказваш, че си на загуба и получаваш държавна помощ от бюджета на всички българи. За което поздравяваме правителството и неговия финансов министър, който явно има добра харвардска закваска!!! Не и министърът на земеделието, чиято роля е да се бори докрай за парите на земеделците.

Относно украинската помощ, правителството е предложило 150 млн. лв общо за всички сектори срещу 450 млн. лева през 2023 г. Колкото и да е странно браншови лидери го отчетоха като успех.

Диана Ванчева

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X