В 11 ч. стотици земеделски производители се събират пред Министерство на земеделието с искане за оставката на министър Вътев

Все повече организации на производители се присъединяват към днешния протест пред МЗХ

В 11 ч. стотици земеделски производители се събират пред Министерство на земеделието с искане за оставката на министър Вътев

 

В отговор на сериозните предизвикателства в селското стопанство през последните месеци, Инициативният комитет, представляващ производителите от различните браншове в земеделието и преработката на земеделската продукция, излезе с декларация с настояване на оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. След като Декларацията бе обявена, още редица асоциации я подкрепиха и взеха решение да участват в протестните действия пред МЗХ днес.

Припомняме и част от мотивите, с които ИК обоснова в Декларацията си настояването за оставка на министър Вътев, а именно:

  • Неадекватната политика, свързана с вноса на земеделски продукти от Украйна
  • Липса на средства за подпомагане по украинската помощ през 2024 г.
  • Намалени ставки на субсидиите
  • Нулева законодателна инициатива
  • Липса на превенция и контрол във връзка с болестите по животните
  • Съзнателно противопоставяне на браншовите организации и толериране на удобните

„Считаме, че е налице неотложна необходимост от промени и реформи в земеделската политика, с които да осигурим устойчиво и успешно бъдеще за селското стопанство в България. С оглед на настоящата ситуация в сектора и невъзможността на министър Вътев да се справи с натрупаните кризи в продължение на месеци, считаме, че е наложително секторът да бъде поет  от човек, който да се заеме  с реалното разрешаване на проблемите чрез адекватни действия“, посочиха от ИК в Декларацията си.

„Ако Национална асоциация на зърнопроизводителите и Българска аграрна камара обичат да бъдат лъгани, ние нито искаме да ни лъжат, нито да излъжем очакванията на нашите членове, затова ще протестираме единствено и само за оставката на министъра, а не за пари. След срещата в МС снощи стана ясно, че могат да се осигурят едва 35% от миналогодишните 420 млн.лв. компенсации по помощта заради войната в Украйна за уязвимите сектори. Що се касае до компенсациите за зърнопроизводителите също нищо не е ясно, не се съобщи никакъв конкретен бюджет“, подчерта Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Ето и какво споделиха в интервюта за Агрозона председателите на част от асоциациите, подкрепили днешния протест:

Тодор Джиков, член на УС на Националната асоциация на картофопроизводителите и бивш зам.-земеделски министър:

Кирил Вътев е най-слабият министър на земеделието за последните 25 години, заяви бивш зам.-земеделски министър. Това е министър, който работи единствено за себе си и за това да остане министър. Политическото ръководство не биваше толкова елементарно и глупаво да раздели бранша, давайки приоритет на едни браншовици за сметка на други., коментира Тодор Джиков, член на УС на Националната асоциация на картофопроизводителите и бивш зам.-земеделски министър.

Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България:

Министър Вътев показа, че не може да се справи с ръководенето на земеделския сектор. Колкото по-рано той  отстъпи това място на някой, който има шанс да се справи по-добре, толкова по-малко ще си задълбочат проблемите, които ще има тази година.Възмутително е това, че в момента две организации участват в разговори, които касаят целия сектор. Една частна структура диктува или се опитва да диктува на министъра на земеделието изобщо политиката в сектора.

Николай Момчилов, председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България

“Многократно изявявахме желание за участие в тези срещи между сектора, МЗХ и министър-председателя, но до този момент не сме поканени, както и много други брашови организации в сектора. Диалогът тече между министър Вътев, Българска аграрна камара и Национална асоциация на зърнопроизводителите. Може би това са удобните организации, с които е удобно да се говори. Не е тайна все пак, че председателя на асоциацията на  зърнопроизводителите беше и съветник на министър Вътев. Може би те имат доста по-тесни отношения и поради тази причина се разговаря само с тях”, коментира Момчилов.

Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите:

Не можем да си обясним това приоретизирана и толериране на едни организации за сметка на други. Най-вече защото тези хора, които министър Вътев избира да го придружават във воденето на някакви разговори при премиера, нито имат конкретни експертиза, нито имат някаква история и бекграунд, които да бъдат в полза на целия сектор Земеделие“, подчерта Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите.

Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди:

Заложихме много на министър Вътев, когато дойде и го подкрепихме, но с всичко това, което той направи до тук, той показа че не може да се справи като министър. Не успя да защити нужния бюджет по украинската помощ за 2024 г. Разединението, което цари в момента в бранша, е благодарение именно на него., коментира Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X