Министърът, който за 7 месеца не роди един закон, нямало основание да си ходи

Искането на оставка на министър Кирил Вътев е политическо, показаните аргументи са несъстоятелни, каза премиерът акад. Николай Денков в изявление в  Министерския съвет по повод поредното искане от част от представителите на земеделските производители за оттегляне на министър Кирил Вътев.

Денков допълни, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които може да се окажат на печалба за 2023 г., нито с държавни, нито с европейски средства. Премиерът изрази недоумение защо зърнопроизводителите не желаят да докажат евентуални загуби през данъчните си декларации, които така или иначе са длъжни да подадат.

Странно е мнението на премиера. Цялата земеделска общност е недоволна. Сигурно това не е правилният министър. А след като за 7 месеца  не се задвижи нито един закон в сектора, едва ли можем да смятаме, че това ще стане и занапрeд, още повече при пълна неподкрепа от страна на Народното събрание и останалите министри.

„Когато министър Вътев пое отговорния си пост ни беше поискано в тридневен срок да представим вижданията ни относно административните тежести, които смущават нашата работа. Всички ние, всяка организация поотделно, представи своите виждания и досега нищо не е направено. Дори напротив – вместо административната тежест да бъде намалена, тя се задълбочава”, заяви Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България по време на провелия се днес пред МЗХ протест на земеделски производители.

Задълбочават се бюрокрацията и административната тежест.

През последните месеци бяха приети някои наредби, според които всеки земеделски производител трябва да откара пръскачката си и да получи документ, че е калибриран. За целта, пръскачките трябва да стигнат до някоя от двете лаборатории, разположени в Русе и Пловдив.

Друг административен акт, който налага допълнителна тежест на земеделските производители е свързан с това, че производителите ще трябва да носят проби от всеки парцел преди реколтиране в лаборатории, където ще бъдат изследвани за наличие на пестициди.

Ние ще си вършим работата на полето или ще или ще се разхождаме по лабораториите и ще плащаме за всяка една проба”, запитаха земеделците като допълниха, че за тези неща не е необходим бюджет и ресурс, а диалог и разбиране.

“Какво се получи сега, какво постигнаха колегите, които преговаряха в Министерски съвет – едно голямо нищо. За никой фермер ситуацията няма да се промени, ако в спешен порядък се приеме Закон за браншовите организация или Закон за аграрната камера. Да, може да се вкара някакъв ред по темата, но днес това не е проблема на земеделския производител”, допълни още Върбанов.

“Затова искаме оставката на Кирил Вътев и смятаме, че колкото по-бързо стане това нещо и тук бъде изпратен друг човек, може да започне малко по малко да се разрешават проблемите. Ние искаме дългосрочна политика, искаме да знам какво ще има в утрешния ден, в следващата година и в следващите пет години. Ако имаше един правилен и добър диалог, всичко това можеше да се случи. Да, няма да е лесно на никого не му е лесно. Ние не искаме да бъдем лъгани, искам да знаем истината такава, каквато е”, коментира той.

Ние нямаме проблеми с колегите от другите организации и нямаме против хората с които работим рамо до рамо на полето. За пръв път в историята, един министър, по такъв груб начин се опита да противопоставя отделните отрасли един срещу друг”, разкритикува той.

“Седем месеца бяха достатъчен период за човек, който казваше, че познава секторът да се оправи. Той не го познава и не можа да се оправи. Няма да търпим повече”, заявиха присъстващите на протеста земеделци.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X