Какво предлага новият меморандум? Опасни неща.

В предложения от правителството преди часове меморандум има тревожни неща. Предлага се помощ за зърнопроизводителите в неизяснен размер, но отново само за доказалите, че са на загуба. Разликата е, че ще бъде посочен и опростен механизъм за оценка на финансовите резултати на производителите.

„Ако се договорим за такъв ще се вземат предвид труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги, средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след нотификация от ЕК“, уточни акад. Денков.

 Говоренето „Само който докаже загуба, ще получи помощ“, може да звучи добре на пазара, но е тотално извън философията и правилата на държавно подпомагане.

Във Временната рамка, по която се предоставят средствата за т.нар. украинска помощ”, едно от условията (Приложение 2) за получаване на помощта  е предприятието да декларира, че не е в затруднено положение.
Дори няма да споменаваме, че още на ниво Договор за функционирането на ЕС има базова забрана за каквото и да е подпомагане на предприятия в затруднено положение. Това е първата проверка в чек-листата на ДФЗ въобще за подпомагане. Общото правило в договора за функциониране на ЕС е да не се допуска държавна помощ на предприятия в затруднено положение, тъй като това нарушава общата икономическа договорка със СТО.

Освен това да декларираш загуби носи след себе си много рискове за стопанствата пред банки, доставчици, контрагенти.

Относно останалите 150 милиона лева за чувствителните сектори, те ще се вземат от бюджета на МЗХ, но не за сметка на заплатите и капиталовите разходи, а за сметка на някоя от мерките за подпомагане, която е предвидена за тази година.

Манипулативното обвързване на подпомагането за чувствителните сектори със съгласието на зърнопроизводителите въобще не е вярно и е грозно.

Относно това, че ще се работи по закони, то това е работа на всяко едно правителство. И за да се случат тези закони, е много важно министърът на земеделието да има подкрепата на НС и МС, както и в пленарна зала.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X