Няма да спрем протестите, докато не се изпълнят исканията и Вътев не подаде оставка

Няма да спрем протестите, докато не се изпълнят исканията и Вътев не подаде оставка. Това каза Венцислав Въбранов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, на протеста в с. Шереметя, област Велико Търново. Главния път София-Варна остава затворен в този участък. Както вчера пред Министерството на земеделието и храните, на протеста отново има пламъци – този път гори овча вълна и се гаси с мляко. Докарана е съпътстваща селскостопанска техника.

По думите на Върбанов пред протестиращите опитите за разделение не са сполучливи и това ще бъде опровергано със стачни действия, докато не се изпълнят всички искания и министър Вътев не подаде оставка: „Няма да допуснем да ни излъжат, както през септември месец, когато ни хвърлиха прах в очите с меморандум, който не беше изпълнен на 100%“, добави той.

„Ние можем да направим много повече от нещата, които правят протестиращите в Европа, но вчера лично съм възспрял колегите от крайни действия и пакости пред министерството, за да не оскверняваме сградата. Там се прави земеделската политика, стига да има отговорен за нея човек“, каза още бившият агроминистър.

В протеста се включи и Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

Земеделските производители от различните организации се обединиха в протестите си. Масово по райони фермерите се самоорганизират, без да се съобразяват с това към кои организации членуват. На всички места обаче се наблюдават много табели и призиви за оставка на министър Вътев.

Недоволството на фермерите е съпроводено със струпване на тежка техника на над 80 точки в страната, за които има разрешение за протест.

На този фон парламентарната комисия по земеделие се събира днес на изнесено заседание в аграрното министерство, за да обсъди мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора.

“В нашия регион са излезли около 60 трактора  и почти всички колеги, които работят наоколо. Протеста е спонтанен, земеделците се организират сами помежду си. Въпреки, че колегите са изключително отчаяни, не сме правили блокади, за да не затрудняваме движнието и по без това натоварения участък Кнежа-Бяла Слатина. Утре продължаваме с протеста.”, коментира Милена Горанова от протестната точка в гр. Кнежа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X