Пак предлагат меморандум: Пари на калпак няма да даваме, помощ ще има за производители със загуби

Единственият начин да излезем от тази ситуация е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават пари на калпак. Бавенето на преговорите води до това, че ще се забавят средствата. Това заяви премиерът акад. Николай Денков след заседание с министъра на земеделието, на което са обсъдени протестите в страната.

Правителството кани на среща земеделските производители утре вечер в 18 часа, на която да обсъдят проект на меморандум. Акад. Денков подчерта, че земеделските производители имат пълната подкрепа на правителството и определи исканията им като справедливи.

„Вече се подготвят 7 законопроекта, които са в напреднал стадии. 5 от тях ще бъдат представени за обществено обсъждане през февруари и март. Правителството ще преговаря с ЕК заедно със земеделските производители по исканията за облекчаване на екологичните изисквания, по част от тях вече се работи на европейско ниво“, посочи още премиерът.

В меморандума ще бъдат посочен и опростен механизъм за оценка на финансовите резултати на производителите.

„Ако се договорим за такъв ще се вземат предвид труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги, средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след нотификация от ЕК“, уточни акад. Денков.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини