Няма резултат след срещата на земеделците с Денков, протестите продължават. Нова среща в петък.

След два часа и половина поредни разговори в Министерския съвет по проекта за меморандум, фермери и власт очевидно не постигнаха резултат за компенсиране на щетите, затова и преговорите ще продължат в петък, съобщи БНТ..

Неизвестните в досега проведените преговори очевидно са много и са свързани основно с липсата на бюджет. На вчерашното заседание на парламентарната комисия по земеделие и храни, проведено в Министерството на земеделието и храните, беше съобщено, че на този етап възможният резерв за превеждане на компенсации за зърнопроизводителите е около 82 милиона лева, неизползвани по инвестиционни проекти от Програмата за развитие на селските райони за 2023 г.

Разчетите на Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче сочат, че, секторът се нуждае от поне 400 млн. лв., с които да бъдат обезщетени поне стопаните с до 20 хил. дка земеделска земя. От  НАЗ очакваха днес да получат точна методика с възможните ставки за подпомагане не само на сектор „Зърно“, но също и по-голям ресурс за плодовете и зеленчуците, които получават с 40% по-ниска подкрепа от изплатената в първия транш през 2023 г.

Големият проблем по отношение на тези компенсации е начинът, по който фермерите ще доказват загубите си, за да получат необходимите компенсации за спада в доходите си. Но още по-големият е, че въобще се иска доказване на загуби, което е изключено от регламентите.

Интересното е, че за закони дума не е станало.

Със сигурност протестите продължават утре.

За съжаление, срещата е преминала в дух на неразбирателството между самите земеделски организации. След като вчера премиерът Денков отправи покана към всички протестиращи земеделци, на срещата са отишли представители на много асоциации, сред които АЗПБ, свиневъди, птицевъди, говедовъди, БФС и други. Заварвайки ги в залата от Българска аграрна камара са направили сцена и са отказали да останат на преговорите с тях, като дори са си позволили обиди към колегите. Така че те, за удивление на премиера Денков, са преминали на два етапа – първо с едните организации, после и с камарата.

Въпреки факта, че земеделци дефинират врага в лицето на колегите си, а не на властта- протестите продължават. Хората по места продължават протестите и заявиха пред нас, че не са склонни да приемат никакви меморандуми, дори и някой от лидерите на някоя асоциация да предложи приемането на такива. Много от земеделците вече искат само едно – оставка и протестират независимо от никакви асоциации.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X