България се нареди до новаторите и лидерите в производството на висококачествени зеленчуци

Българските оранжерийни производители представиха продукцията си

от 7 до 9 февруари в Берлин

Земеделието в контролирана среда, като ефективен начин за производство на пресни плодове и зеленчуци във все по-урбанизирания свят, отново бе във фокуса на най-голямото световно изложение в сектора – FRUIT LOGISTICA 2024 в Берлин. От 7-ми до 9-ти февруари българските оранжерийни производители застанаха редом до лидерите в бранша и новаторите, които променят средата за бизнес и търговия.

На колективния щанд на страната ни продукцията си подредиха „ЕКОФРУТ К и К“ ЕООД, „ДЕЙВ-2007“ ЕООД, ЗП Петя Нановска, „ГЕОСЕМСЕЛЕКТ“ ООД, „АМИТИЦА“ ООД, които впечатлиха професионалните посетители с висококачествени плодове, зеленчуци и разсад от слънчева България. Участието на страната ни се организира от Българската асоциация на оранжерийните производители (БАПОП), с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“.

В Берлин тази година си дадоха среща рекорден брой изложители – 2770 от 94 държави от всички континенти. 26-те палати на изложбения център бяха изпълнени с посетители от над 140 страни, представители на цялата верига – от производството до трапезата. Големият интерес към родните фирми и продукти беше истинската награда и удовлетворение за усилията и постоянството за работа в нелека среда. За първи път тази година бяха включени и новаторски събития с международно участие и партньорството на CEA Alliance и Wageningen University & Research по темите за интелигентното земеделие, модерните оранжерийни технологии и земеделието в контролирана среда (CEA).

Според статистиката през миналата година в Германия са произведени 5,2 милиона тона плодове и зеленчуци. Около две трети от пресните плодове и зеленчуци в германските магазини са внос от други страни. Италия през 2023 г. е произвела 17,44 млн. тона плодове и зеленчуци, а Испания още повече – 21,596 млн. тона. За това и нашето присъствие, наравно с най-големите, е важно за успешното излизане на оранжерийната ни продукция на пазарите в Централна Европа, коментираха от БАПОП.

Показахме постиженията си в прилагането на модерно оборудване и технологии за контрол на температурата и светлината, опрашване на растенията, автоматизирани системи за прибиране на реколтата и съхранение, които създават оптимални условия за отглеждане и устойчиво предлагане на здравословна и вкусна продукция на пазара.

„Горди сме, че в тази толкова тежка обстановка, на фона на протести на земеделци в цяла Европа, включително и в България в рамките на общонационалната стачка, нашите земеделци намират сили да бъдат на нивото на водещите международни производители, дистрибутори и търговци. Вместо да сме концентрирани само към представяне на продукцията си и нашата конкурентоспособност, се налага да се борим и за оцеляване“, коментира Йордан Кръстанов, председател на БАПОП.

„За нас като асоциация и за нашите членове тези три дни потвърдиха посоката към успеха в много отношения. И най-важното – отговорността към здравето на хората. Как да имаме висококачествена оранжерийна продукция – чрез науката и високите технологии – бяха теми на съпътстващите форуми в изложението, в които българските фирми се включиха активно. Участието ни в различните формати доказа за пореден път огромната отдаденост и мисия да насърчим производството и предлагането на нашите първокласни зеленчуци на пазари извън страната ни“, допълни  Теодора Кръстева, изпълнителен директор на БАПОП.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X