Агросекторът вече почти няма полезен ход

Агросекторът вече почти няма полезен ход. Всичко това се случи след доста месечното доминиране на НАЗ и БАК и игнориране на становищата, позициите и писмата на останалите браншови организации, посочвани  от министър Вътев месеци наред като субсидиевъди… без да се посочват имена и факти .. Защото и такива да има сред тях, те трябва да бъдат цитирани, обявени и дори обвинени …Така че изцяло на грешките, наивността и недалновидността на днешния аграрен министър за ситуацията, в която вкара своя премиер и правителството…В такъв случай трябва да се понесе отговорност…

А това, че днес трябва да се подпише споразумение между кабинета и зърнопроизводителите, и Бак, вече нищо не означава…От него не следва никакъв полезен ход…както за Бак ,която беше упрекната в диктатура и че трима в нея решават, така и за останалите над 26 организации, които утре ще протестират, дори и немирно, пред Министерски съвет и които казват, че няма да спрат докато този министър, който ги игнорираше не си отиде.. .

Така че вече никой няма полезен ход от ситуацията, а за съжаление и самото земеделие…Но всеки трябва да понесе своята вина и да се дръпне назад…защото не постовете, а секторът е важен. В интерес на справедливостта и сегашните протестиращи трябва да изтеглят своя зам. министър Таня Георгиева, така както зърнопроизводителите изтеглиха шефа на НАЗ от съветник на агроминистъра в ранна зима, когато решиха, че ще излизат да недоволстват…Но засега полезен ход никой няма…Да му мисли правителството…

300 000 работни места, 80% от млякото, 30% от зърното, 50% от овощарството, 50% от оранжерийното производство, 70% от месото,100% от маслодайната роза и ориза не са съгласни с подписването на уговорени споразумения. Няма как да се изхвърлят от земеделието, както иска Вътев.

Протестите днес продължават в цялата страна. Тежка земеделска техника е блокирала Калотина.

Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектор „Земеделие“, представи в Националния пресклуб на БТА в София своята декларация с подробни искания за спасяване на българското земеделие. Инициативният комитет не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството на България и няколко земеделски организации.

Организациите от Инициативния комитет настояват за адекватна политика в сектора, която да защитава интереса на всички браншове и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев „заради несправянето с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделение и противопоставяне на неправителствените организации“.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов посочи, че на пресконференцията са се събрали онези организации, които не са били допуснати до преговорите, които според министър Вътев „не са истински“.

„Хората, които сме тук, осигуряваме над 300 000 работни места, 80 процента от млякото и млечните продукти в страната, 30 процента от зърното, над 70 процента от месните продукти, 100 процента от маслодайната роза и ориза. Нашите асоциации са от над 20 години в тази сфера и сме работили през всички тези години в тази сфера“, заяви Върбанов, допълвайки, че всички си носят големите папки с писания, становища, искания до Министерство на земеделието и храните (МЗХ), които не са взети предвид.

Според Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България, комуникацията със земеделското министерство е едностранна. Той твърди, че подписаният през септември меморандум не е изпълнен в цялост.

„Не сме съгласни със 150 млн. лева за чувствителните сектори“, подчерта Зоров, допълвайки, че техните искания са 432 млн. лева за чувствителните сектори по украинската помощ и подпомагане от 20 лева на декар без ограничения от размера на стопанството. Зоров съобщи и че искат също политики за просъществуване и прогнозируемост на сектора.

Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди, каза, че утре в 11:00 часа ще се проведе национален протест пред сградата на Министерския съвет. Синапов изрази мнение, че управлението на министър Вътев вкарва сектора в повече кризи, вместо да ги решава.

Мария Степанчева, председател на Асоциацията на българските биволовъди, заяви, че в Българската аграрна камара властват няколко човека и има диктатура от тяхна страна. Нейната организация е била член на камарата, но снощи чашата е преляла, така че те са я напуснали. „Искаха споразумението да подпишат само Костадин Костадинов и Илия Проданов, сякаш това е камара на зърнопроизводителите“, коментира Степанчева.

Картофопроизводителката Чолакова от Самоков посочи, че картофопроизводство вече в България няма. „Хората трябва да разберат, че ако няма земеделие, няма да има храна на масата. Още 5 години и всичко ще бъде внос“, каза тя.

„Фактът, че сме се събрали тук днес, показва, че сме изчерпали всички възможности за конструктивен диалог с МЗХ“, каза Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България, според която, откакто е влязъл в сила Стратегическият план, всичко е в административен хаос.

Гроздева подчерта, че през 2023 г. площите с плодове и зеленчуци са намалели и това не е нова тенденция. Увеличава се количеството на внос, като в момента около 50 процента от плодовете и зеленчуците у нас са внос. „На този фон на МЗХ приоритет му е създаването на закон за аграрна камара, на закон за браншовите организации“, отбеляза Гроздева.

По думите ѝ след излизането на индикативния график за плащания на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) производителите на плодове и зеленчуци са в ступор, защото за първи път обвързаната подкрепа ще бъде изплатена през май, което е два месеца по-късно от обикновено.

Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България, подчерта, че земеделието се намира в много тежък етап. „Нашият сектор – производството на плодове и зеленчуци, е пред закриване. От години алармирам, че българските плодове и зеленчуци ще станат екзотични плодове. Борим се от 15-20 години да се обърне внимание на този сектор. Стигнахме до положение, в което министър Вътев реши да води преговори с организация, която е създадена преди година“, посочи Милтенова.

По думите ѝ техните политически искания са да има правилни политики в земеделието. Пенка Христова, председател Съюз на животновъдите в България, апелира премиера Николай Денков да не подписва нищо. Според нея Българската аграрна камара се е оказала Българска аграрна катастрофа.

Върбанов информира, че днес на 25 пътни възела в страната има протест, утре продължават в София, а от други ден активни протести ще продължат на тези 25 места. Протестите ще продължават и ще набират скорост, защото земеделските производители се чувстват предадени, коментира Върбанов.

Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз, уточни, че днес имат отправена покана за среща в МЗХ, но тя е от 23 януари, така че нямат работа там.

Стана ясно, че втора организация – тази на биволовъдите напуска БАК, а още поне две предстои да я последват.

Шах и мат. Полезен ход за нечестни преговори вече няма.

Протестът утре ще е със земеделска техника от 11 часа пред Министерски съвет.

Д Е К Л А Р А Ц И Я
Ние, браншовите организации от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие:
• Като представители на по-голямата част от организациите, които септември 2023 г. организираха безпрецедентните земеделски протести, в резултат на които всички подписахме меморандума с Правителството на Република България;
• Като представители на едни от най-старите браншови организации в страната, които вече 20 години обединяват и защитават интересите на българските земеделски производители във всички сектори,
ДЕКЛАРИРАМЕ, че
1. Не приемаме подхода от страна на г-н Кирил Вътев да се обявяват за нелегитимни по-голямата част от браншовите организации в страната. Опитите на министъра на земеделието и храните да легитимира няколко послушни организации, които могат да бъдат излъгани и умишленото им противопоставяне с всички останали браншови организации води единствено до разединение на сектора, от което губят всички земеделски производители.
2. Искането на оставката на един министър, който за девет месеца не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение е също толкова политически акт, колкото и опитите за неговото запазване на поста. Липсата на достатъчно средства в Бюджет 2024 за селско стопанство показват липсата на подкрепа за г-н Вътев не само в Правителството, но и сред политическите партии в Народното събрание, а това от своя страна поставя под въпрос всички обещания за законодателни промени.
3. Осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“ по Държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ е крайно недостатъчно, още повече, че така ще се намали подпомагането по другите държавни помощи и ще се намали съфинансирането по ПРСР. Тиражираните в публичното пространство обещания за плащания през месец септември 2024 г. на зърнопроизводителите означават, че г-н Вътев очаква държавната помощ да бъде удължена до края на годината. В тази връзка настояваме да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция тавана по тази помощ да бъде увеличен двойно.
4. Министерство на земеделието и храните трябва да осигури в най-кратки срокове дерогация от ДЗЕС 6, 7 и 8 поне до края на стопанската 2025 г. и да се промени определението за „Активен фермер“.
5. Незабавно трябва да се дадат писмени гаранции от страна на Правителството, че данъка върху субсидиите на земеделските производители, които са юридически лица ще бъде премахнат още за календарната 2024 г., така както това беше направено за земеделските производители физически лица.
6. Изключително важно Министър-председателя да осигури консенсусна личност, която да подготви и да му представи промяна в Наредбите и в Стратегическия план, с оглед премахване на всички неадекватни изисквания, които затрудняват дейността на земеделските производители и за промяната на които вече девет месеца няма политическа воля.
7. Правителството в спешен порядък трябва да изготви и представи национална позиция за промяна в Зелената сделка с оглед нормалното функциониране на селското ни стопанство.
8. Наложително е да се създадат условия за запазването на конкурентноспособността на българското земеделие, включително чрез ограничаване на вноса на земеделска продукция от Украйна и трети страни.
гр. София
11 февруари 2024 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X