Десислава Танева: Няма правно допустим механизъм, по който държавата да се намеси в размера на рентата

Аз не виждам механизъм, който да е правно допустим, чрез който държавата да се намеси пряко в размера на рентата. По-скоро трябва да се търсят проблемите в генезиса на упражняването на това значително влияние в землищата, а именно обема земеделска земя, който може да притежаваш, за да търгуваш, защото ако ти не предлагаш 1/3 от землището под аренда, ти няма как да налагаш и непазарно високи цени на рентата“, коментира Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието, храните и горите в Парламента конфликтните точки в промените в Закона за арендата. Според нея „това е свободен пазар и това е проблем във всяко едно от землищата, където се работи“. По думите на Танева при търговете за ДПФ, където големите производители са в състояние да дадат много високи цени, рентата се е качила на 4-5-то място в Европа, като по никакъв начин тя нито кореспондира със стойността на земеделската земя, нито с доходността на земеделския сектор у нас.

„В други страни, например Франция, има държавна агенция, която регулира поземлените отношения, но и с покупката и продажбата. Този модел е много добър“, коментира Десислава Танева пред БНР. Според нея обаче у нас подобен модел ще е трудно приложим. „За да продадеш земеделска земя, трябва да я предложиш на тази държавна агенция. Тя трябва да ти каже какъв е размерът, стойността и пазарът, тя да ти намери купувача, тя да ти одобри рентата. Отиваме към едно администриране, което във Франция си съществува. У нас подобно нещо ще създаде проблеми от всякакъв характер“, категорична бе Танева. Според нея  трябва да се намери някакъв среден механизъм, от който да има краен ефект. „Това обаче категорично не е държавата да определя размера на рентата.“, каза още председателят на Комисията по земеделието, храните горите в НС.

Танева коментира и предложенията за създаване на Закон за браншовите организации. „Това е последният проблем на българското земеделие и докато се борим да уредим закон за браншовите организации и да покажем, че нашата организация е най-представителна, проблемите сред земеделците се задълбочават и това е несериозно, защото властта се избира от народа и когато има такава тема кой е представителен и кой не, ами ще общуваш с всички.“, категорична бе Десислава Танева.

Според нея по този начин се натрупва обществено неодобрение към политиката спрямо земеделския сектор, защото тя е основана на финансова подкрепа. И призова: “Правете така, че обществото да иска подкрепа на земеделския сектор, защото ще дойде ден, в който и да е финансов министър или премиер ще бъде поставен в условията на невъзможност за подкрепа, дори тя да е справедлива, само поради настроенията на обществото спрямо сектора”, каза още Десислава Танева.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини