Лозарите искат субсидия на килограм…

В Поморие зарязаха лозята на „Черноморско злато“ и си пожелаха държавата да отвори широко очи за лозарите и винарите

Областният управител Пламен Янев и Явор Жеков – член на УС на Българска стопанска камара зарязаха лозята в масива край Поморие на „Черноморско злато“ и пожелаха берекет, здраве и успехи на лозарите в цялата страна.

На този фон, спазвайки традицията, местните лозари и винари не скриха трудностите, пред които са изправени в последните години и това, че държавата не им обръща внимание и не им помага да се справят с тях.

Като домакини на празника Йордан Чорбаджийски – председател на Националната лозаро-винарска камара и Христо Янков – изпълнителен директор на „Черноморско злато“ АД повториха, че държавата трябва да погледне с широко отворени очи на бранша и да започне най-накрая да защитава интересите му.

По-добро качество и по-добра цена и много реклама, това са факторите, които ще могат да помогнат качественото българско вино да бъде конкурентно на пазарите.

Държавата трябва да разбере, че този сектор е важен за лозари и винари, които са притиснати в ъгъла и

се нуждаят от субсидия за килограм грозде

за да започнат да възвръщат позициите си в региона и да бъдат по-конкурентоспособни.

На година у нас се берат около 130 – 140 000 тона грозде, което при субсидия от 30-40 стотинки на килограм ще прави едва около 40 млн. лева, но тези средства ще се възвърнат дори и горница обратно в държавата чрез акциза, ДДС и др., посочи Христо Янков.

Поморийските стопани отглеждат  тук около 200 дка лозя, наложило се е  да изкоренят около 30 дка траминер, не крият, че имат проблем именно с работната ръка, особено по време на беритбените кампании.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини