Земеделските асоциации на ЕС призовават Брюксел да вземе ясни мерки по отношение на украинския внос, в противен случай нови протести ще обхванат Европа

Аграрните асоциации на Европейския съюз призовават Европейската комисия да вземе ясни мерки по отношение на украинските храни, така че европейските страни да не бъдат обхванати от нова мощна вълна от фермерски протести и забрани относно доставките на един или друг вид храни от Украйна, се казва в изявлението на шест асоциации – AVEC, CEFS, СEPM, CIBE, COPA-COGECA, EUWEP.

В съобщението се посочва, че в момента Брюксел обсъжда предложения за удължаване на либералния търговски режим с Украйна с още 12 месеца – до 5 юни 2025 г., и че съществуващите предложения не устройват фермерите и другите участници на пазара на храни в ЕС.

Решението на Европейската комисия да премахне квотите и митата върху украинските храни като жест на подкрепа за Украйна две години по-късно доведе до това фермерите в Румъния, България, Полша, Унгария и Словакия да продават своите продукти на цени с около 40% по-ниски от стандартната пазарна цена, според представители на асоциации, подписали изявлението.

Аграрните асоциации смятат за целесъобразно да се ограничи достъпът до европейските пазари на украинско зърно, захар, мед, птиче месо и яйца.

През 2023 г. Украйна е продала на ЕК храни за 12,6 млрд. USD и е внесла за 3,68 млрд. USD.

Според Държавната митническа служба на страната през 2023 г. членовете на ЕС запазват позициите си на основен доставчик на селскостопански продукти за Украйна.

През 2023 г. стойността на доставките от Европейския съюз се е увеличила с 3 376 млн. USD спрямо 2022 г., на САЩ с 9%, като възлизат на 3 680 млн. долара. САЩ. В същото време делът на страните от ЕС за пета поредна година надхвърля половината от вътрешния внос на селскостопански храни и възлиза на 51,6%.

В същото време делът на ЕС във вътрешния износ на селскостопански продукти за втори пореден път поднови най-високия си показател и миналата година възлиза на 57% от целия украински селскостопански износ.

Copa Copega се е обърнала към Европейската комисия с инициатива незабавно да възстанови – от 1 януари 2024 г. – всички квоти и мита върху вноса на храни от Украйна. Фермерите от ЕС смятат, че доставките на украински храни на територията на Европейския съюз унищожават пазара. Европа е сигурна, че няма да може да се конкурира с индустриалния бизнес на Украйна.

Масло в огъня наливат постоянните сравнения между селското стопанство на Украйна и нейните земеделски стопанства и земеделската система на повечето западни страни. Тук безспорно става въпрос за конкуренция за пазарите и крайния потребител. Фермерите в ЕС са враждебно настроени към всякакви доставки на чужди храни.

Не стабилизират ситуацията и емоционалните разговори за евентуални милиардни субсидии за украинското земеделие. Позицията на граничните страни на ЕС поне започва да кристализира. Разговорите за влиянието на Руската федерация, евтината украинска пшеница, която задушава фермерите, остават на заден план. Крайъгълният камък е голям европейски пазарен пай, към който Украйна сега претендира за огромно парче.

Субсидиите за селските райони в ЕС са наистина големи. През последните няколко години малко повече от 30% от общия бюджет е използван за подпомагане на фермери в различни страни. Бюджетът на ЕС за 2023 г. е  186,6 млрд. евро.

В момента почти всяка страна в Европа пресмята последствията от възможно бързо присъединяване на Украйна към общността. Германски анализатори оценяват последиците от пълноправното членство на Украйна в ЕС на сумата от 130 до 190 милиарда евро в зависимост от това какви предположения се правят за площта на обработваемата земя и населението на Украйна. Възможните субсидии за селското стопанство се оценяват на 70 до 90 милиарда евро.

В момента е трудно да се прецени дали Европа съжалява или не, че през 2022 г. отвори шлюзовете за украинската храна, след като в продължение на много месеци внимателно предписваше алгоритми за защита на собствения си пазар. Украйна получи безпрепятствен достъп до пазара на ЕС, без да е негов член.

И страната се възползва от шанса. През 2021 г. ЕС купи украински храни за 7 млрд. Това е 8% от целия европейски внос.

Украинските фермери и преработватели се интересуват повече от всякога от своите съседи в ЕС. Голям стабилен пазар с капацитет от половин милиард души.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X