Кои са причините за спада на световните цени на пшеницата

Посочва ги IKAR, казвайки, че преди това анализаторите очаквали увеличение на цените на зърното през втората половина на текущата селскостопанска година

Световни и руски анализатори са очаквали значително увеличение на цените на зърнените култури, предимно на пшеницата, през втората половина на настоящия сезон. Но тенденцията се оказала  съвсем друга. По този начин индексът CRB (за всички стоки) се е повишил силно по време на пандемията, след това леко е намалял, но пшеницата (FOB Мексикански залив), която приблизително съответства на този индекс, в определен момент е доживяла да се случи „нещо толкова сериозно, че се е откъснала силно и е паднала и  е започнала да потъва“.

Това казва Дмитрий Рилко, генерален директор на Института за селскостопански пазарни изследвания  IKAR пред зерно онлайн.

„Ако преведете това на руски FOB за трите ключови култури – пшеница с 12,5% протеин, царевица и ечемик, изглежда доста тъжно. Достигнахме изключително високо ниво през март-април 2022 г. и от този момент нататък цените ни почти непрекъснато се плъзгаха надолу“, констатира Рилко.

Според него едно от обясненията за спада на цените е рязко увеличената цена на парите в света – никога до момента те не са растяли толкова бързо, което силно подкопава способността на много развиващи се страни да внасят стоки.

В резултат на това обемът на доставките на пшеница от почти всички големи страни износителки е намалял, а доста големи количества са били изнесени без плащане при доставка.

Тази ситуация се е наблюдавала не само при руското зърно, отбелязва Рилко и допълва, че в резултат на това експортните баланси от водещи доставчици са надвишили нивата от миналата година.

Втората причина за спада на цените, според него, са грешките на анализаторите при балансите за реколта, износ и т.н.

Рилко посочва Украйна като пример: през май Министерството на земеделието на САЩ е оценило доставките на царевица и ечемик на 19 милиона тона, а сега – вече на 25 млн. тона.

ICAR смята , че американският земеделски отдел на министерството продължава сериозно да подценява Украйна.

За пшеницата оценката на Министерството на земеделието на САЩ се е увеличила от 10 милиона тона на 15 милиона тона. Потенциалът според изчисленията на ICAR е 17 милиона тона, а за царевицата и ечемика – най-малко 30 милиона тона.

За реколтата в Русия американският департамент по земеделието също бил неточен: през май за пшеницата – 45,5 милиона тона, сега – 51 милиона тона, оценката на ICAR  е най-малко 52 милиона тона.

„За втори пореден сезон се случва една и съща история относно потокът на украинско зърно през сухопътната граница към ЕС. И именно това много сериозно променя зърнените баланси на ЕС“, казва Рилко.

Той цитира, че в края на юли европейските анализатори оценили запасите от пшеница на 13,2 млн. тона, сега на 14,6 млн. т. „Мнозина смятат, че става дума за най-малко 17 млн. тона, а може би и повече“, добавя той.

В резултат на това подценяване на потока на зърно от Украйна се създава висок и непредвиден запас от зърно, което оказва натиск върху европейския пазар и цените.

И накрая: „Една от причините за това, което се случи с цените на американската пшеница е, че ние ги удавихме, добре, но и ние се удавихме заедно с тях“, отбелязва шеговито експертът.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X