За разлика от полската, българската земеделска революция приключи безславно

В Полша расте истерията за загубите на местните фермери, причинени от украинското зърно, и никой не обръща внимание на причините за спада на световните цени. Дори еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски вече казва, че Украйна е нанесла щети на селскостопанския сектор на ЕС от 19 милиарда евро, като по този начин е подхранила протестите в страната.

Нормално. Полските политици се интересуват от полските си избиратели. А фермерите в Полша не спират да протестират вече месеци наред, като протестите ескалират. И те ще спечелят. ЕК вече заобиколно каза на Украйна да насочи износа си към трети страни и да избягва сухопътните коридори. Тоест, целият износ на украински земеделски стоки да мине през Черно море и българския път за износ.

В протестите на поляците се включиха и двама български представители. Това е похвално, разбира се. Хубаво е да се включиш в друга революция. Но нашият протест завърши с обещанието за едни пари, които са по няколко лева на декар, а и те дали ще се дадат никой не знае. Със сигурност, ще се вземат от единия джоб и ще се преместят в другия. Впрочем, приемът трябваше да е започнал, но не е.

Относно законите, там е ясно, че това ще потъне в дълги работни групи и никога няма да се случи. Ще има промяна само в чл. 37в на ЗСПЗЗ, касаещ пасищата, горе-долу консенсусен и работен отдавна. Всичко останало е за необозримото неопределено бъдеще. А искането за държавно регулиране на рентите е от трагико-комичния жанр.

Полша е абсолютен лидер в ЕС по помощи  за фермерите през 2023 г. Цели 3 милиарда и 700 милиона евро вече са предоставени на полските фермери. 9,3 милиарда евро са предоставени на фермери от целия Европейски съюз, така че, тази помощ за Полша възлиза на почти 40% от цялата помощ на ЕС.

Европейският съюз е „впечатлен“ от усилията на Полша да възстанови върховенството на закона, каза наскоро Урсула фон дер Лайен, а ЕК отпусна още 137 милиона евро от еврофондовете за Полша.

„Европа подкрепя полските фермери. Ние също така подкрепяме увеличаването на украинския износ през Черно море към света, за да облекчим сухопътната ви граница“, заяви Урсула фон дер Лайен. Нищо никога не спомена за българските фермери. Вероятно не е впечатлена от тях. Нито от министъра им.

Тъжно приключи и сагата с третата „необлагодателствана“ камара. Която раздели и спря окончателно протестите. И то за един пробит де минимис за картофи, черупкови и гъби. Искането за помощ за културите овес, ръж, тритикале и сорго, така и си остана незащитено от подписалите меморандуми. Еко-такси на вноса не се очертават. Всичко останало са общи приказки и обещания за включване в работни групи.

Лека нощ, български земеделци (терористи и печалбари, според правителството ни). До следващата революция.

Ася Василева

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X