Цените на зърното се сринаха – шок за фермерите и търговците

Пазарът е шокиран. Цените на пшеницата се сринаха до 3-годишно дъно. И не се вижда краят на ужасната низходяща спирала.

Цените на пшеницата падат до нови дъна. Котировките купува за март падат под 190 евро за тон, а фючърсите за май се сриват до 194 евро за тон. Това са най-ниските цени на пшеницата от април 2021 г.

Цените на пшеницата паднаха под нивото от миналата седмица, напълно заличавайки неотдавнашното възстановяване. Ценовото действие на физическия пазар следва фючърсните пазари, отчитат трейдърите. В най-важния френски търговски център в Руан се предлагат оферти за 188 евро на тон, доставен там. Офертите от Дюнкерк и Ла Паличе са сходни. Новата реколта за 2024 г. също в момента се оценява на едва 188 евро на тон в Руан.

На експортното пристанище и пазара на едро в Хамбург хлебната пшеница за последно се котира на 205 евро, но тези цени вероятно ще имат номинален характер и бързо ще останат в миналото. Основната причина за спада на цените, според повечето анализатори и търговци, са много ниските цени на руската и украинската пшеница. Понастоящем Комисията отчита експортни цени (fob) за Украйна в размер на равностойността на 159 евро на тон. На същата дата износът на пшеница (fob), натоварена в Руан, ще струва 202 евро на тон.

Разликите в цените за ечемика също са големи – макар и не толкова огромни, колкото за пшеницата. Тук ЕК цитира експортни цени от 164 евро за черноморски произход и 185 евро за стоки от Европа.

Дилемата се повтаря и с царевицата: царевицата от Украйна се търгува за 155 евро, а в най-важния френски търговски център в Бордо царевицата струва с 30 евро повече – а именно 185 евро на тон. На европейския фючърсен пазар царевицата падна до 174 евро за тон днес.

Ожесточени фермерски протести срещу вноса на зърно – цените продължават да падат

Търговците съобщават, че експортната активност от Русия и Украйна е била оживена през февруари и се очаква да продължи с едва отслабващ темп през март. Поради това европейската стока все още е под огромен натиск, но огромният спад на цените може също да засили търсенето от големите страни вносителки и да забави спада на цените.

Полският премиер Доналд Туск заяви във вторник на фона на огромния спад на цените на зърното, че не може да изключи удължаване на националната забрана за внос на украинско зърно за други продукти, ако Европейският съюз не предприеме действия за защита на пазарите на блока, предава AFP.

Хиляди полски фермери излязоха по улиците на Варшава с националния флаг, протестирайки срещу вноса на храни от Украйна и срещу екологичните разпоредби на ЕС. Протестираме, защото искаме „Зелената сделка“ да бъде отменена, тъй като тя ще фалира нашите ферми и цената й не е сравнима с това, което прибираме и получаваме“, каза пред Ройтерс Камил Войчеховски, фермер от Избица Куявска в Централна Полша.

„Заплатите, които получаваме за нашата работа, намаляха поради притока на зърно от Украйна и това е второто ни искане – да блокираме притока на зърно от Украйна“, каза той. Фермерите започнаха серия от протести в цялата страна по-рано този месец, които включваха почти пълна блокада на всички украински гранични пунктове, както и национални смущения в пристанищата и пътищата.

„Няма да се откажем. Нямаме избор. Нашите ферми ще фалират, ще загубим препитанието си“, каза пред Ройтерс Павел Валковияк, производител на царевица и пшеница от Конарзево в Западна Полша.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X