Зърненият натиск от посока Русия и Украйна ще се увеличава

Зърнопроизводителите отрано трябва да си направят нови бизнес сметки

Руският лидер Владимир Путин, изнасяйки речта си пред нацията и посланието си до Федералното събрание, каза, че до 2030 г. агропромишленият комплекс на Руската федерация трябва да нарасне с една четвърт, а износът да се увеличи 1,5 пъти спрямо 2021 г.

Това означава в близките няколко години да се увеличи производството, особено на малкия и среден бизнес в агропромишления комплекс.

Русия не само се осигурява напълно със зърнени храни, но и е лидер на световния пазар на пшеница и е една от двайсетте водещи страни износителки.

Категорично ще продължим да подкрепяме бранша, както и програмата за цялостно развитие на селските райони, подчерта той.

Общият обем на покупките на зърно за държавния фонд е надхвърлил 11 милиарда рубли, толкова пшеница 2023 е изкупена до четвъртък.

Обемът на покупките на зърно за държавния фонд на 29 февруари 2024 г. е възлизал на 8,1 хиляди тона на обща стойност 121,68 милиона рубли, сочи Националната стокова борса, част от групата на Московската борса, в което влизат 6,75 хиляди тона мека пшеница от 3 клас, реколта 2023 г., за 105,435 милиона рубли; 1,35 хиляди тона мека пшеница от 4 клас, реколта 2023 г., за 16,245 милиона рубли. Среднопретеглената цена на пшеница от 3-ти клас за реколта 2023 г. е 14 200 рубли за тон, за пшеница от 4-ти клас за реколта 2023 г. – 10 940 рубли за тон.

Базови региони на доставка на 29 февруари: Оренбургска, Новосибирска област и Красноярска територия.

Общо от 11 декември 2023 г. до 29 февруари 2024 г. в държавния фонд са купени 777,6 хиляди тона зърно на стойност 11 милиарда 042 милиона 341 хиляди рубли. Общо този сезон се планира да бъдат изкупени 2 милиона тона зърно от фермерите.

Механизмът за закупуване и стокови интервенции работи в Русия от 2001 г. Първоначално е насочен към стабилизиране на цените на пазара: когато цените рязко се покачат, държавата продава зърно от държавния фонд, „охлаждайки“ пазара, а когато цените падат, се правят покупки „излишък“.

И износът на зърно от Украйна може да бъде почти два пъти по-висок от очакваното

Около 30 милиона тона царевица и 17 милиона тона зърно могат да бъдат изнесени от Украйна, което е почти два пъти повече от първоначалните очаквания, които имаха анализаторите в  САЩ.

Това съобщи по време на XVII конференция по зърното в Алтай  генералният директор на Института за пазарни изследвания на селското стопанство (IKAR) Дмитрий Рилко.

Зърнената конференция в Алтай е едно от водещите експертни събития в селското стопанство, което повдига проблемите и перспективите за развитие на индустрията както в Русия, така и на световния пазар.

Министерството на земеделието на САЩ преди половин година твърдеше, че 18,8 милиона тона царевица ще бъдат изнесени от Украйна в рамките на сегашните й граници, сега те вярват, че количеството ще бъде 25, дори 30 милиона тона.

Както става видно, износът на зърно за Европа, който беше една от причините за протести на фермери в страните, граничещи с Украйна, ще продължи да създава тревоги , земеделските общности в източноевропейските държави.

През февруари полските фермери започнаха мащабни протести и блокада на ГКПП по границата с Украйна, като изискват, наред с други неща, ограничаване или пълна забрана на вноса на евтини селскостопански продукти от Украйна и засилване на подкрепата за националното животновъдство.

Засега обаче излиза, че европейските фермери явно ще трябва да се съобразят с новата конюнктура и създавайки бизнес плановете на своите стопанства, да предвидят както бъдещото си производство, така и начина на реализация на стоката и очакваните цени.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини