Цените на агростоките отново ще се повишат при търговците, и ще спаднат за производителите

Причината е нарушената световна логистика. Блокадата на протока Баб ел-Мандеб и Червено море от движението Хути създаде криза, която оказва отрицателно въздействие върху световната търговия с храни и повишава цените. Това каза в интервю за ТАСС Олег Кобяков, директор на службата за връзки с Русия на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО). Според него разходите за транспортиране на стоки по този маршрут са се увеличили почти четири пъти, а обемът на превоза на товари е намалял с 30%.

Ръководителят на офиса на ФАО също отбеляза, че най-големите морски превозвачи са отказали да използват маршрута през Червено море поради блокадата. Това наруши веригите за доставки и принуди собствениците на товари да намерят алтернативни маршрути, увеличавайки разходите и инфлацията на храните. Кобяков цитира и главния икономист на FAO Максимо Тореро, който изрази опасения относно рисковете, свързани с движението на стоки по различни морски пътища. След ескалацията на конфликта в ивицата Газа членовете на движението на хутите Ансар Аллах обявиха атаки срещу Израел и забрана за преминаване на кораби през водите на Червено море и протока Баб ал Мандеб. От началото на ноември миналата година те са атакували няколко цивилни кораба в региона.

Анализаторът на финансовата група Finam Игнат Иванов смята, че поскъпването на храните ще продължи и през 2024 г., но темпът ще се забави спрямо нивата от миналата година. Той каза пред Agroinvestor, че в Русия през 2023 г. цените на храните са се повишили с 8,86%, надвишавайки нивото на инфлация (7,42%). През 2024 г. се очаква поскъпване на храните в рамките на общата инфлация (4,5% на годишна база). Така темпът на растеж на цените на храните ще се забави значително, заключава анализаторът. Той също така смята, че в повечето развити страни темпът на поскъпване на храните също ще се забави. По-специално в Съединените щати, според февруарската прогноза за цените на храните от доклада на USDA, през 2024 г. се предвижда темпът на растеж на цените на храните да се забави до 2,9%. В същото време през 2023 г. цените на храните са се увеличили с 5,8%.

В Русия през януари в сектора на хранителните продукти ръстът на цените се забави до 1,26% на месечна база. Намаляха цените на месните продукти, яйцата и захарта, но се увеличиха цените на зеленчуците и плодовете. Все още няма изчерпателни данни за инфлацията през февруари. От началото на месеца до 26 февруари темпът на нарастване на цените на хранителните стоки продължи да се забавя, като той възлезе на 0,86% спрямо януари.

Денис Терновски, изследовател в Центъра за селскостопанска политика към Института по икономика и публична администрация към Руската президентска академия за национално стопанство и публична администрация, каза пред Agroinvestor, че според него настоящите кризи ще имат неравномерно въздействие върху динамиката на цените . „Проблемите с логистиката наистина могат да повишат цените за получателите на селскостопански продукти, но на местата, където се произвеждат, същите проблеми ще намалят цените поради намаленото търсене. Тъй като отчитането на световните цени и техните съставни индекси се базира на цените на производител, не бих очаквал тяхното нарастване под въздействието на тези фактори“, отбеляза експертът.

Сега цените на основните видове селскостопански продукти се връщат към нормалните си стойности след пикове през 2020-2022 г., свързани с макроикономическата ситуация през годините на пандемията, припомни Терновски. Според него няма предпоставки за значителното им нарастване, с изключение на все още високите цени на ресурсите, използвани в земеделието. „Тази ситуация все още не е довела до осезаемо намаляване на производството, но през следващите няколко години, ако това несъответствие не бъде премахнато чрез намаляване на цените на ресурсите, то ще бъде компенсирано от повишаване на цените на храните“, уверен е експертът .
Според него месото и млечните продукти традиционно са в зоната на глобален ценови риск – очакваното увеличение на доходите в развиващите се страни може да доведе до значително увеличение на търсенето и в резултат на това – по-високи цени. Има и напрегната ситуация с цените на захарта на фона на спад в производството й в Индия. „Вероятно настоящият период на високи цени няма да приключи до края на годината, но през последния месец на пазара се наблюдава тенденция към нормализиране на ситуацията“, добавя Терновски.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X