ЕК смекчава значително административната тежест върху земеделците

Другата седмица Европейската комисия ще представи нови законодателни предложения за удовлетворяване на исканията на протестиращите фермери, заяви европейският комисар за селското стопанство Януш Войчеховски, цитиран от радиостанция RMF. „Ще бъде предложено значително да се понижи натоварването на фермерите и това ще бъде изгодно за тях”, заяви Войчеховски, който днес представя предложенията в полския сейм.

Той уточни, че ЕК ще поеме задължението да не налага през 2024 г. глоби за фермерите, които не се придържат към екологичните и климатичните стандарти, а през 2025-2027 г. настоящиге изисквания по „Зелената сделка” ще бъдат смекчени в значителна степен. „Това ще бъде пакет решения, който трябва да освободи фермерите от всичките им притеснения не толкова относно „Зелената сделка”, а за нейните елементи, включени в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз”, отбеляза еврокомисарят.

Сред планираните отстъпки е отказът от задължителното заделяне на 4% от земите за угари, които обаче фермерите ще могат да оставят доброволно. Ще бъдат смекчени и изискванията за сеитбообращението. Освен това ферми с до 10 хектара земи ще бъдат освободени от проверки за съответствие на екологичните изисквания.

Пълният текст документа – вижте в галерията

 

 

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X