Млада гръцка фермерка: Хората в града не ни разбират

От 13-годишна възраст ръцете й са заровени в земята. От своя баща, 23-годишната фермерка Анна Камбани от Галатиста, Халкидики, се научила как да използва мотиката с толкова сила, колкото имала и да засажда десетки дървета въпреки умората. „Усилията на баща ми за всичко, което изгради, бяха мотивацията да започна тази професия. Но семето на моята любов беше любовта, която той имаше към природата„, казва Анна.

Анна си спомня себе си от ранна възраст, говорейки с възхищение и гордост за професията на баща си, тъй като това е бил животът на цялото семейство. Тя е родена и израснала в провинцията, където не е толкова рядко жена да работи на полето. По-късно, когато заминава да учи в Солун, с помощта на баща си, тя се включва в програмата за младите фермери.

 

Тя е родена и израснала в провинцията, където не е толкова рядко жена да работи на полето. По-късно, когато отива да учи в Солун, с помощта на баща си, тя се включва в програмата за млади фермери. (снимка/enikos.gr)

«Сега говоря гордо за себе си и за професията си. Вярвам, че всяка професия има своята специфика. Със сигурност нашата изисква повече мускулна сила. Най-трудната част за мен са времето и празниците. В първичния сектор, независимо дали е студ или адска жега, трябва да излезете навън и да работите. Ние не броим празничните дни, Нямаме почивен ден, тъй като земята не може да чака„.

„Жена в първичния сектор все още не е социално приемлива“

При всяко ново познанство тя смело подчертава, че основната й професия е земеделието, и се опитва да „предаде“ на света, че работата й е специална. В същото време, казва тя, се е научила да се справя със злонамерени коментари от хора, предимно мъже, които не могат да осъзнаят, че млада красива жена може да бъде фермер.

Всеки, който научава за мен и моята професия, първоначално се вълнува, а след това възникват различни въпроси като: „Значи и ти караш трактор?“, „Държиш ли мотика?“, докато други са напълно негативни и коментират нещо от рода на „невъзможно е да ходиш на полето с този външен вид“ или „е, добре, за субсидиите, всички сме фермери“. Това не е така. Отговарям с хумор, че „с токчета карам трактора по-добре“. Считам обаче, че в социален план фактът, че жените работят в първичния сектор, особено в големите градове, все още не е приемлив. Хората нямат реалната картина на случващото се в първичния сектор като цяло.  Всъщност, с течение на годините виждам, че социалните мрежи също  популяризират ежедневието на един фермер, така че хората да ни приемат повече„.

 

 Тя постоянно и смело подчертава, че основната й професия е фермерството, и се опитва да „предаде“ на света, че работата й е специална (снимка/enikos.gr)

„Ако се грижиш за земята, тя винаги ще ти се отплати.“

Десетките пренебрежителни коментари, които е чувала през годините за фермерската професия само амбицират Анна още повече.  „Много пъти съм бил предизвиквана. Аз, от своя страна, се опитвам да ставам все по-добра в работата си, но без да забравям да се грижа за себе си. Жените могат да постигнат всичко и аз вярвам в това.“

 

„Ако се грижиш за земята, тя винаги ще ти се отплати“ (снимка/enikos.gr)

Напоследък Анна засажда над 2 декара елхи. Отнело й, казва тя, около 1 месец и половина, тъй като засадила 650 фиданки от ела.

Запитана какъв съвет би дала на младо момиче, което мисли да упражнява същата професия като нея, Анна отговоря: „Бих предала думите, които баща ми веднъж ми каза. „Земята винаги те възнаграждава. Ако се грижиш за нея, тя винаги ще ти се отплати. Никога не забравяй, че тя ни научи на най-големия урок. Каквото посееш, това ще пожънеш.“

 

От 13-годишна възраст ръцете на Анна са заровени в земята (снимка/enikos.gr)

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини