Украински фермер: Още днес конопът има марж два пъти по-висок от зърното

Отглеждането на коноп в Украйна има богата история и днес конопът намира нови приложения в медицината, хранително-вкусовата и строителната промишленост и други области. А приемането на проектозакон No 7457 от Върховната рада ще даде тласък на украинския агробизнес – процедурата за отглеждане ще бъде опростена за производителите на индустриален коноп. Това е тласък за развитието на селскостопанската и преработвателната промишленост на Украйна, казва Юрий Марчук, основател на First Hemp Corporation LLC, който построи преработвателно предприятие в Черкаси по време на войната.

Конопът като алтернатива на пластмасата

Kurkul.com: Кажете ни, как ви хрумна идеята да създадете Първата конопена корпорация?

Юрий Марчук: Синът ми се занимава с опаковъчен бизнес. Има няколко бизнеса в Германия, Холандия и Франция. Той ми каза, че се очакват големи проблеми в бизнеса с опаковки. Защо? Защото преди около 5-6 години всички започнаха да говорят за околната среда и да изоставят пластмасата. Много е лесно да забраните пластмасовите опаковки, но трябва да имате алтернатива. Хартия? Но ако всички започнем да опаковаме всичко в хартия, след 5 години няма да останат дървета на земята, защото хартията е дървесна маса. Така че започнахме да мислим. Тези три фабрики в Европа купуват целулоза от Швеция и Финландия и произвеждат опаковки от нея. Но за да го купите, поръчката трябва да бъде направена една година предварително. А цената до края на годината ще е двойно по-висока.

Първоначално имахме идеята да произвеждаме целулоза от тръстика. Дори сме предприели определени стъпки за стартиране на преработвателно предприятие. Но след това се оказа, че има много проблеми, особено със събирането на суровини. Така че стигнахме до канабиса.

Както се оказа, по отношение на добива на целулоза на хектар, конопът е 4 пъти по-продуктивен от гората. Но гората все още трябва да се отглежда в продължение на 25 години.

Конопът е бързо възобновяем ресурс. Времето за саморепродуциране е 120 дни. Освен това конопът свързва CO2, т.е. абсорбира въглерода от атмосферата. И само от това можете да правите бизнес, след като сте получили съответния сертификат.

Има такава практика в света, има специални борси. Например, имате авиокомпания, т.е. замърсявате атмосферата с въглерод. Така че ще имате опции: или да платите за този CO2, или да закупите сертификат на борсата за емисии. Разбира се, това е перспектива за бъдещето на Украйна, но, вярвам, за близкото бъдеще.

В допълнение, конопът е ценен, защото може да се използва за производство на ценни здрави влакна. Тоест, за да разберем темата, не говорим за изграждането на някакъв завод в Черкаси. Говорим за възраждането на цяла голяма индустрия – отглеждането на канабис. В Украйна отглеждането на коноп е наша традиционна индустрия, ние отглеждаме коноп тук от хиляди години. И тук не става въпрос за наркотици, както казват някои политици сега. Думите им са просто манипулация.

Преди десетилетия Украйна се класира на първо място в Европа по отглеждане и преработка на коноп. Имахме десетки преработвателни предприятия. По мои консервативни оценки говорим за 100 хил. работни места. Това е мощен потенциал за икономическо развитие на Украйна, особено актуален сега.

По едно време всичко това беше забранено, унищожено, нарязано на скрап. И ние нямаме канабис, който да расте днес. В същото време тази индустрия се възражда активно по целия свят. Китай заема първото място. Те вече имат повече от 700 хил. хектари под коноп. И го правят с причина. Това е програма на държавно ниво. Защо? Защото конопът е добра алтернатива на памука. Памукът се нуждае от много вода, за да расте, а няма вода. В допълнение, самите конопени влакна са много по-добри.

Kurkul.com: Смятате ли, че преработката на коноп в рамките на страната ще ни позволи да се отървем от зависимостта от износа на сурово зърно?

Юрий Марчук: Когато нашите лидери ни казват, че трябва да влезем в преработката, да добавим стойност, тогава имам въпрос: какво предлагаме за преработка? Пшеница за брашно? Не особено атрактивен бизнес.

Но конопът е една от най-добрите култури в растителния свят. От канабиса можете да направите всичко, от което човек се нуждае, като цяло, всичко. Около хиляда артикула от всевъзможни производствени продукти. Стъблото на растението при първична обработка се разделя на влакно и власатка. Fescue е издръжлив материал, който например може да служи като армировка в градивни елементи. И можете да направите пелети от отпадъци.

Бали от сух индустриален коноп
Бали от сух индустриален коноп

Сега при балите сме неконкурентоспособни по отношение на зърното. Защото те трябва да бъдат изсушени, а това е много скъпо днес. Въпреки това, ако земеделският производител има 100 хектара коноп в сеитбообращението, сушенето ще бъде практически безплатно. Конопената власатка има калоричност на нивото на дъба.

Като цяло обхватът на продуктите за преработка на коноп е доста широк. Просто ще го изброя. Храната е конопено семе. От него ще получите масло, брашно, протеин, брашно за хранене на животни. Дрехи. Можете напълно да се обличате в това, което е направено от коноп – и дори обувки. Медицина. Към днешна дата всички лечебни свойства на канабиса все още не са напълно проучени. Дом. Ние и нашите партньори вече правим блокове и изолация от коноп.

Между другото, в страни като Италия и Холандия, тези, които строят къщата си от конопен материал, се компенсират за цената на материала. Защото имат интерес на ниво държава да строят жилища, които не отделят вредни вещества в околната среда.

Kurkul.com: За какви линии за обработка работите в момента?

Юрий Марчук: Нашата задача е първична обработка. Тоест, изсушаваме конопа, от който са събрани семената, слагаме ги на бали. След това тези бали отиват в шредера за пресата. След това стъблото на растението на декоративната линия се разделя на власатка, около 30% от нея в растението и около 70% от влакното. Освен това, тези отделени суровини се купуват от нас от нашите партньори, които се занимават с рециклиране и правят различни продукти. Fescue вече се използва за производство на трайни и висококачествени топлоизолационни строителни блокове. А фирма от Ирпин е изработва от влакната изолация на стени и изолация за ламинат, както и конци. Това са нещата, които вече имаме.

Като цяло сега установяваме връзки, обмисляме възможни варианти за паралелно изграждане на производствени линии за рециклиране. И въпреки че все още не работим на пълен капацитет, вече имаме опашка от тези, които искат да закупят суровини от нас.

В близко бъдеще планираме да завършим завода с линия за производство на пелети. Мисля, че предвид цените, пелетите от конопени отпадъци ще бъдат търсени, защото ще бъдат евтини.

Нарекохме нашето предприятие корпорация именно защото в бъдеще около нас ще има предприятия, които ще я обработват допълнително.

Ако успеем да преминем всички законодателни и правни куестове, възнамеряваме да пуснем собствена производствена линия за строителни блокове в бъдеще. Процесът е следният: конопената власатка се смесва с вар, пресова се и в резултат на това имаме 100% органични блокове. Издръжлив, устойчив на влага и различни видове гъбички. С висока топлоизолация.

Kurkul.com: Има ли изисквания за суровини, подходящи за рециклиране?

Юрий Марчук: Няма изисквания за съхранение на суровини. Но за обработка се изисква максимум 14% влажност. Това е чисто според техническите характеристики на линията, защото ако влажността е по-висока, тогава конопената слама ще се залепи и оборудването няма да пропусне цялата тази маса. Нашите бали първо стоят в дъжда и снега точно на улицата, след това изсъхват в хангара. И от там ги взимаме за рециклиране.

Юрий Марчук, основател на First Hemp Corporation LLC
Юрий Марчук, основател на First Hemp Corporation LLC
Kurkul.com: Какво може да се каже за рентабилността на бизнеса?

Юрий Марчук: Това е поне два пъти по-голям марж от този за зърното. И говорим при днешните цени. Но само за да разберете, цената на власатката в Европа се е удвоила тази година.

Kurkul.com: Разкажете ни за финансовия компонент, откъде взехте парите за изграждането на завода?

Юрий Марчук: Успяхме да получим безвъзмездна помощ от Министерството на икономиката в размер на 8 милиона гривни. Тези средства бяха достатъчни за около половината от работата. Подкрепиха ни и чуждестранни партньори, с които ще си сътрудничим за доставката на конопена пулпа.

Kurkul.com: Кога планирате да стартирате завода на пълен капацитет?

Юрий Марчук: Основното оборудване вече е инсталирано и работи. Сега все още работим по корекциите, чакаме част от оборудването, което ще осигури крайния процес – преработка в опаковка. Според нашите планове до края на март трябва да установим всичко това. Планираме да включим 10-15 души в работата в завода.

Юрий Марчук и Ирина Кошкина в завода за преработка на коноп
Kurkul.com: За какви обеми на обработка говорим?

Юрий Марчук: Тази линия обработва 1 тон на час. Тоест, това е 8 тона на ден. Това е около 200-250 тона на месец, което означава около 3 хиляди тона. т годишно. Говорим за работа на една смяна. Но ако се наложи, ще можем да стартираме две и три смени. Тоест, имаме място да растем.

Kurkul.com: Кажете ни, каква е основната разлика между индустриалния коноп и наркотичното растение?

Юрий Марчук: Индустриалният коноп се различава по нивото на съдържанието на тетрахидроканабинол (THC) в растението. Нашето законодателство обаче е много несъвършено в този смисъл, защото например Резолюция No 700 на Кабинета на министрите се отнася до регулирането на движението на наркотични вещества в Украйна. Така че в този документ има списък – списък на наркотичните вещества. И в този списък фигурира канабис. Въпреки че конопът е растение, а не вещество. Психотропните вещества се срещат в много растения, не само в канабиса. Например, те се намират в мухоморки. Но на никого не му хрумва да регулира циркулацията на мухоморките със закон.

Отглеждането на индустриален коноп трябва да бъде опростено с новия закон
Kurkul.com: А от правна гледна точка, колко лесно е сега у нас да се създаде ферма, която да се занимава с отглеждането на суровини – самият коноп?

Юрий Марчук: Ако разчитаме на законодателството, което съществува днес, тогава е почти невъзможно да се отглежда индустриален коноп. Почти всички премиери имаха пръст в това: Тимошенко, Яценюк и Азаров. Те са направили това… В законодателството имаме само „огради“, които не могат да бъдат преодолени. Например, получих лиценз за 8 месеца и то само защото ако си поставя цел, то определено ще я постигна. Без значение какво ще ми струва. За да ви дам идея, отидох в Държавната служба на Украйна по лекарствата и контрола на наркотиците 5 пъти, без да броим Отдела за борба с престъпността с наркотици и всичко останало. Преминах през всичко това, за да демонстрирам този път за другите собствения си опит.

Kurkul.com: Но сега, с приемането на новия закон, промени ли се нещо?

Юрий Марчук: Когато регистрирахме корпорация преди три години, се надявахме, че нещо ще се промени към по-добро у нас. И накрая, на 21 декември, Върховната рада прие закона „За легализирането на медицинския канабис“. Това беше популяризирано от дълго време, Тимошенко наложи вето. Но на 17 януари беше предадена на президента за подпис. Този закон съдържа определение на термина „индустриален коноп“, което досега не е било изписвано никъде. Има и статии, които се отнасят конкретно до техническия коноп. Затова се надяваме, че в този проектозакон все пак ще ни бъде позволено да отглеждаме индустриален коноп. Засега обаче текстът на самия проектозакон не е свободно достъпен.

Kurkul.com: Каква е процедурата сега?

Юрий Марчук: На първо място, трябва да напишете изявление до Отдела за борба с трафика на наркотици, че искате да обработите или развиете нещо тук. Този отдел трябва да даде разрешение. Но преди това те ще дойдат при вас и ще проверят: кой сте, колко далеч от пътищата се намира територията на фермата, на какво разстояние от населените места, каква сигурност имате, каква пожарна аларма имате, какви ключалки на вратите имате, колко дебела е стоманата на вратата и много други. Всеки служител трябва да бъде прегледан от психиатър и нарколог. И още много, много точки по пътя.

Но да кажем, че имате късмет и сте изпълнили всички тези изисквания. След това отивате в Държавната служба на Украйна за контрол на лекарствата и наркотиците и това са редица ваши национални тънкости. Нещата са съвсем различни в други страни. Навсякъде в цивилизования свят с индустриалния коноп се занимават земеделските министерства, защото индустриалният коноп е техническо растение, точно като рапицата.

Що се отнася до лиценза за отглеждане, ние също имаме интересна процедура. Предвидено е за поземлен имот с определен кадастрален номер. Например, взехме лиценз за 22 хектара коноп. Този лиценз е валиден за 5 години. Но всеки от фермерите знае, че е невъзможно да се отглежда една култура на една и съща земя в продължение на 5 години. Оказва се, че всяка следваща година трябва да отидеш и да получиш лиценз отново, но за различен парцел.

Затова в момента имаме такива конфликти в законодателството. Може би проектозакон No 7457 ще регламентира всичко.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X