ЕС е твърде зависим от вноса на фуражи и торове, предупреждава проучване на Парламента

ЕС остава силно зависим от вноса на фуражи и торове от страни извън блока, както се подчертава в неотдавнашно проучване, поръчано от Комисията по земеделие на Европейския парламент (AGRI).

Изследователите установиха, че зависимостта от доставчици извън ЕС е особено голяма за суровините (производствените фактори), свързани с животновъдството.

Те подчертаха, че само две страни, Бразилия и САЩ, представляват 85% от вноса на соя в ЕС през 2022 г., която се използва за храна на животни.

„Тази зависимост поставя под въпрос дългосрочната устойчивост на хранителната система на ЕС във все по-несигурен климатичен и геополитически контекст“, се казва в текста.

Въпреки че проучването подчертава, че наличието на храна в ЕС „не се счита за изложено на риск“, неотдавнашните пазарни сътресения, като пандемията от COVID-19 и войната в Украйна, разкриха уязвимости в хранителната система на блока.

През първите дни на войната в Украйна цените на фуражите скочиха рязко поради несигурността относно бъдещата наличност на украинско зърно, което увеличи разходите за животновъдите и намали маржовете.

За да се подобри способността за посрещане на бъдещи предизвикателства и намаляване на зависимостта, се препоръчва диверсифициране на „източниците и търговските партньори“ чрез завършване на търговските споразумения и намаляване на вноса от един доставчик или пазар.

Освен това преминаването към по-ниска консумация на животински продукти в диетата на хората може да намали нуждата на блока от внос на фуражи.

Текстът подчертава потенциалните ползи от присъединяването на Украйна към ЕС, като се има предвид нейният статут на водещ производител и износител на суровини и селскостопански продукти, особено протеинови култури и зърнени култури.

Проучването предполага, че прегледът на Комисията на политиката на ЕС в областта на протеините през 2024 г. може да доведе до мерки, „които биха могли да увеличат вътрешното производство на растителни протеини“.

Проблемът с торовете в Европа

Изследователите също така посочиха зависимостта на блока от вносна енергия и суровини за производството на торове.

ЕС традиционно се снабдява с минерални торове от малка група доставчици, предимно Русия, Египет, Алжир, Мароко и Беларус.

Въпреки че ЕС обеща да намали вноса от Русия след инвазията в Украйна, блокът винаги е щадил храни и торове от военновременните си санкции.

През 2022 г. руският внос на фосфати и калий възлиза на 23% и 34%. Блокът също така разчиташе до голяма степен на Мароко за фосфати 28%, а Беларус за поташ – 30%.

Изследователите разгледаха ролята на стратегията „От фермата до трапезата“ , водещият план на ЕС да направи хранителните системи по-устойчиви, за намаляване на зависимостта от внос чрез увеличаване на биологичното земеделие и намалено използване на торове.

Проучването обаче предупреждава, че тези цели могат да бъдат постигнати само чрез „прилагане на съответното законодателство в областта на околната среда и климата в пълен размер“.

В него също така се подчертава, че стимулирането на биологичното земеделие не следва значително да намалява производството на храни в ЕС, което би могло да доведе до по-нататъшен внос от трети държави.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X