SovEkon: Експортните цени на руската пшеница паднаха под 200 долара за тон

Експортните цени на руската пшеница с 12,5% протеин миналата седмица намаляха с $9,5 до $199-202/т FOB, според ценовия мониторинг на SovEkon. Това е най-ниското ниво от август 2020 г. Пазарът е под натиск от голямото предлагане и говоренето за „слабото търсене“ за пшеницата.

Руските износители увеличават продажбите на пшеница. Обемът на сключените договори за продажба на руска пшеница към 12 март възлиза на 2,8 милиона тона спрямо 1,9 милиона тона месец по-рано.

Вътрешните цени на пшеницата в Русия падат, което позволява на търговците да предлагат по-ниски цени FOB. Цените на пшеницата паднаха с 12,5% до 10 150 рубли от 11 050 в средата на декември.

Някои големи вносители на пшеница не бързат да купуват, очаквайки цените да паднат. Миналата седмица египетската компания GASC отмени търг за доставка на пшеница. През същата седмица обаче алжирският OAIC закупи 0,87 милиона тона пшеница от ЕС и Русия.

Световните цени на пшеницата падат бързо през последните седмици. От края на януари цената на френската мелничарска пшеница с 11% протеин падна от $240/t на $209/t миналата седмица.

Руските доставчици намалиха цените, за да останат конкурентни. В момента обаче руската пшеница е по-конкурентоспособна от европейската. Текущият спред между френската и руската пшеница е около $8/т спрямо $0/т в края на януари.

От агенцията не очакват допълнително намаление на FOB за руската пшеница, тъй като в момента тя е конкурентна.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X