Земеделските МСП от 5 държави, сред които България, ще получат 50 милиона евро в подкрепа на декарбонизацията

 

  • Малките и средните селскостопански предприятия в пет европейски държави ще получат общо 50 милиона евро от HeavyFinance, базирана в Литва компания за финансови технологии, за да подкрепят декарбонизацията на стопанствата и по-екологичните земеделски практики.
  • Парите ще дойдат от кредитен фонд HeavyFinance, за който Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) е заделил 20 млн. евро.
  • Ангажиментът на ЕИФ е подкрепен от InvestEU, програма на ЕС за мобилизиране на най-малко 372 милиарда евро за приоритетите на европейската политика до 2027 г.

HeavyFinance набира 50 милиона евро за частен кредитен фонд, който ще подкрепя европейските селскостопански малки и средни предприятия (МСП) с финансиране, съобразено с конкретните нужди. Средствата ще бъдат на разположение за финансиране на решения за ускоряване на декарбонизацията на селското стопанство в България, Латвия, Литва, Полша и Португалия.

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви: „Малките и средните предприятия са гръбнакът на европейската икономика. Те са едновременно засегнати от изменението на климата и играят жизненоважна роля в справянето с него. Благодарение на програмата InvestEU ще предоставим на МСП, работещи в областта на селското стопанство, финансирането, от което се нуждаят, за да работят за декарбонизация. Подкрепата ще им помогне например да модернизират оборудването си и да разширят оборотния си капитал. Това от своя страна ще даде възможност за растеж и създаване на работни места. Радвам се, че компаниите в България, Латвия, Литва, Полша и Португалия ще бъдат подкрепени от това споразумение.“

„HeavyFinance дава възможност на европейските фермери да култивират по-устойчиво бъдеще“, заяви главният изпълнителен директор на ЕИФ Марют Фалкщед. „С подкрепата на ЕИФ и InvestEU ние подхранваме растежа на регенеративното селско стопанство, допринасяме за декарбонизацията, отключваме потенциала на нашата земя и насърчаваме по-устойчива планета.“

Като основен инвеститор ЕИФ е заделил 20 милиона евро за фонда. Тази сума не само ще даде тласък на фонда, но и ще помогне за привличането на допълнителни инвеститори – както публични, така и частни. Това споразумение стана възможно с подкрепата на програмата InvestEU, която има за цел да привлече повече от 372 милиарда евро допълнителни инвестиции между 2021 и 2027 г. за приоритетите на политиката на ЕС, включително екологичния и цифровия преход.

Фондът ще осигури средносрочен дългов капитал за малки и средни земеделски компании, за да ги подкрепи в усилията им за намаляване на въглеродния им отпечатък чрез по-зелени практики. Те включват алтернативни техники, щадящи почвата, които улавят въглерода и подобряват здравето на почвата. Примерите включват така нареченото „земеделие без оран“ (без използване на никаква или по-малко оран), по-малка зависимост от синтетични торове и използване на по-малко замърсяващо селскостопанско оборудване.

„Земеделските производители са изправени пред безпрецедентни предизвикателства поради изменението на климата, но те също са в челните редици на намирането на иновативни решения, базирани на природата“, каза главният изпълнителен директор и основател на HeavyFinance Лаймонас Норейка. „Този фонд представлява решаваща стъпка в ангажимента на HeavyFinance за премахване на един гигатон въглероден диоксид от атмосферата до 2050 г.“

Европейският съюз признава почвата като значителен поглътител на въглерод, а селскостопанският отрасъл като решаващ за постигането на целта за неутралност по отношение на климата до 2050 г. Фондът има за цел да премахне 0,376 тона еквивалент на въглероден диоксид годишно за всеки инвестирани 1 000 евро, в съответствие с насоките на Европейския инвестиционен фонд за действия в областта на климата и устойчивост на околната среда.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X