Да не прекаляваме с популизма, защото кой ще плати сметката накрая?

Преди избори винаги се говори за малките, средните, чувствителните. Нормално е. Те са повече, което автоматично означава повече гласоподаватели. Несъмнено е важно да има малки. Важно е да има средни. Средната класа е гръбнакът на всяко здраво общество.

Все пак политиците не трябва да забравят, че има и други. Големите и конкурентноспособните. Зърнопроизводството несъмнено е сектор, който досега, години наред, си изкарваше и връщаше в икономиката всички пари, които държавата и ЕС инвестираха в него. И от тази гледна точка е справедливо, секторът да е обиден, че когато и за него дойде криза, той не получи адекватна помощ от никого.

Това беше и идеята на изказването на големия зърнопроизводител от град Раковски Йосиф Делгянски  на земеделската конференцията “Eвропейска сделка за фермерите – визията на ЕНП за земеделието в Европа”, организирана от ЕНП и ГЕРБ-СДС в Пловдив.

Йосиф Делгянски заяви, че зърнопроизводителите изкарват с честен труд парите си, но това не пречи да са непрестанно упреквани. Г-н Делгянски поиска науката да се намеси, за да каже дали е било справедливо производителите на плодове и зеленчуци да получат по 600 лева на декар подпомагане по украинската помощ. В нея досега зърнопроизводителите не участваха, въпреки че те бяха ударени от огромния скок на торовете, от изгубените пазари и нелоялната конкуренция на вноса на слънчоглед от Украйна.

„Маса хора взимат едни пари. Не съм против тези пари, но науката трябва да излезе и да каже. Ако искаш да развиваш сектора, го развивай, ако искаш фалирай“, каза зърнопроизводителят от Раковски. Той смята, че получаването „на калпак“ на купища безотчетни пари увеличава апетита към тях. И в следващата година производителите ще искат още по-голямо подпомагане. И не може да се отрече, че в изказването му има логика.

Големите стопанства съществуват навсякъде по света. И политиците не трябва да забравят това. В САЩ например, по време на кризата подпомогнаха точно големите. Те  имат своето място в земеделието и са го доказали през годините. Защото те теглят икономиката. След тях вървят и малките. И не бива да правим от големите малки.

Хубаво е да се раздават пари от държавата, но все пак и някой трябва да ги изкарва. Както справедливо подчерта по време на форума председателят на партия ГЕРБ г-н Бойко Борисов, не може да се раздават само пари с пълни шепи, защото бюджетът в държавата не е бездънен. И след години на раздаване на пари, без да има адекватни постъпления в хазната,  сега от МФВ ни притискат с вдигане на данъците. А това не е добре за никого. Нека държавата се грижи за всичките сектори на икономиката, във всичките им размери. Включително да се постарае да помогне адекватно и зърнопроизводството и установените  структури в него. За да могат отново сами да си изкарват парите и да допринасят за бюджета в държавата.

Ася Василева 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X