Националната асоциация на професионалните агрономи в България е официално факт

Българските агрономи вече имат своята професионална организация. Националната асоциация на професионалните агрономи (НАПА) вече е официално регистрирана според законите на Република България и започва своята официална дейност. За повече информация разговаряме с Председателя на УС на Националната асоциация на професионалните агрономи – агроном Димитър Витковски.

Агр. Витковски, как се роди идеята за създаването на Национална асоциация на професионалните агрономи?

Всяко нещо има история и това е хубаво. С група колеги агрономи съмишленици, с които работим в реалното производство на полето, отдавна обмисляхме тази идея. Тези колеги са от цялата страна –  Видин, Враца, Плевен, Добрич, Силистра, Тутракан, Бургас, Ямбол, Пловдив. Това са горе-долу най-производствените селскостопански райони в България.

Миналата есен се събрахме, за да обсъдим текущите проблеми на полето и предизвикателствата пред нас. И от тази среща се роди нещо много хубаво. Стигнахме до идеята, че трябва да направим наша организация. По-късно се реши формата да е Асоциация на професионалните агрономи.

Кой може да стане член на Националната асоциация на професионалните агрономи?

Това са колеги, които работят в практиката, имат съответното висше образование и безсрочен сертификат за работа с препарати за растителна защита по Закона за защита на растенията.

Какви са целите на Асоциацията на професионалните агрономи?

Основната идея е да си помагаме на професионално ниво колегите агрономи в България със знанията, които сме натрупали. Да ги предаваме на по-младите колеги. Да си помагаме в тълкуванията на ситуациите, с които се сблъскваме на полето. Защото в земеделието две еднакви години никога не са съществували. Всеки един район си има специфични особености – почви, валежи, температури. Когато имаш мрежа от колегите, с които можеш да се посъветваш, за всеки един агроном ще е по-лесно.

Освен обмяната на опит помежду ни, следващата ни задача ще бъдат специализирани обучения за агрономи, а не за потребители. Те ще се провеждат извън активния сезон и нивото им ще бъде съобразено с професионалното ниво на колегите. На тези обучения ще имаме възможност да се докоснем до най-новите технологии и продукти в агрономията. Ще имаме възможност да ги изпитаме, за да може да предадем опита на фермерите.

Освен това, искаме да се легитимираме в Министерството на земеделието и храните. Там непрекъснато текат работни групи и комисии, на които ние можем да бъдем полезни с нашите професионални познания – както от теорията, така и от реалната ни работа на терен на полето.

Смятам, че тази организация ще е полезна не само за цялата агрономическа общност в България, но и за цялата земеделска общност.

Имаме колеги в Асоциацията от всички райони на страната и нашата идея е те да бъдат в помощ на земеделските производители с предоставянето на професионални консултации. Този услуга засега е в процес на структуриране.

Имат ли нужда от агрономически съвети българските фермери?

Както и друг път съм казвал, този романтичен период в българското земеделие, в който всичко се развиваше лесно и добре, приключи. Предизвикателствата в земеделието стават все повече. И по отношение на климатичните промени, и по отношение рестрикции на много препарати за растителна защита. Засилват се и ограниченията по отношение на използваните торове, ще се изисква основно използване на инхибирани азотсъдържащи торове заради намаляването на нитратното замърсяване на подпочвените води.

Това са все важни теми, които до голяма степен са сложни за фермерите, особено ако нямат съответното образование. Те и без това са достатъчно много обременени с административна дейност и други текущи задачи.

Все повече те ще имат нужда да имат насреща си адекватна агрономическа помощ. И тя трябва да бъде различна от тази, която предлагат търговците. Защото всеки е лоялен към този, които му осигурява хляба, а агрономията е сложно изкуство.  Добре е фермерите за в бъдеще да се насочват към агрономическа помощ, която да бъде лоялна към тях. Тя разбира се трябва да е платена, както е навсякъде по света. Но това е по силите дори и на по-малките стопанства. Винаги могат да се обединят по няколко в един район и да наемат общ агроном-консултант под някаква форма. Важно е, ако искат да са конкурентноспособни в новите трудни условия.

И точно тук нашата Асоциация ще им бъде от помощ, тъй като ние, като публична организация, винаги можем да посочим лица, в които имаме доверие във всеки един район на страната, към които могат да се обръщат земеделските производители. А ние като общност винаги ще ги подпомагаме.

Сайт на Националната асоциация на професионалните агрономи

СТАНИ ЧЛЕН НА НАЦИОНАЛНАТА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ АГРОНОМИ

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X