Визията на ЕНП за селското стопанство в Европа

За ЕНП селското стопанство е сектор от стратегическо значение. Ние се ангажираме да работим с вас, за да гарантираме европейски селскостопански модел, който ви позволява да печелите справедлив живот, като същевременно работите за подобряване на околната среда, биологичното разнообразие, изменението на климата и хуманното отношение към животните, като винаги отчитате стойността на регионалните и местните подходи. Всеки печели от селскостопански сектор, който е устойчив от икономическа, екологична и социална гледна точка. Фокусираме се и върху трите.

Без земеделски стопани няма храна: гарантиране на икономическите и социалните перспективи на земеделските стопани в ЕС

Понастоящем в ЕС има около 9 милиона земеделски стопанства с работна сила от около 17 милиона души. Секторът на доставките на храни в по-широк план, в центъра на който е селското стопанство, представлява около 8 % от общата заетост в ЕС. Доходите на земеделските стопанства обаче изостават значително от средните заплати в повечето държави членки. Освен това от 2005 г. насам ЕС е загубил около една трета от стопанствата си, а делът на заетите в селското стопанство е намалял от 6,4 % от общата заетост в ЕС през 2005 г. на 4,2 % през 2020 г. Ние се ангажираме да спрем този спад.

ЕНП се застъпва за конкурентен европейски селскостопански модел, основан на семейства и професионални земеделски стопани в центъра на жизнените селски общности в целия ЕС. Ние също така признаваме значението на насърчаването на разнообразни икономически дейности в нашите селски райони, които допринасят за устойчивостта на селските икономики. Ние признаваме, че селските общности имат еднаква нужда от достъп до услуги като тези, които живеят в градските центрове, като здравеопазване, транспортни връзки и услуги за полагане на грижи. Обръщаме специално внимание на нуждите на земеделските стопани в райони с природни ограничения, като планински, островни и отдалечени региони, най-отдалечени региони и обезлюдени райони, тъй като селското стопанство често е основният двигател на икономическото развитие в тези части на Европа. Също така обръщаме специално внимание на нуждите на земеделските стопани в гъсто населени региони с висока степен на урбанизация, където природата, икономиката, жилищното настаняване и селскостопанските дейности са много преплетени. Вярваме, че в ЕС могат да съществуват съвместно различни модели на селско стопанство и се застъпваме за свободата на избор. Има огромно разнообразие в моделите на земеделие и агроекологичните принципи, които могат да бъдат приложени, и трябва да можете да избирате според пазара, бизнес ориентацията, агрономическите предизвикателства, селскостопанските традиции, рентабилността и разходите.

Последователно защитавахме силна, добре финансирана Обща селскостопанска политика (ОСП) и ще настояваме за по-голям бюджет на ОСП предвид предизвикателствата, пред които сте изправени. Следим много внимателно изпълнението на ОСП за периода 2023-2027 г., за да гарантираме, че националните стратегически планове изпълняват целите, които сме си поставили. Готови сме да потърсим отговорност от Комисията и държавите-членки, ако видим, че новата система води до повече – а не по-малко – сложност и бюрокрация, ако има по-малко справедливост при разпределението на подкрепата и ако новият режим на обвързване с условия и други мерки за опазване на околната среда застрашават способността на земеделските стопани да осигуряват продоволствена сигурност. Ще бъдем бдителни, за да гарантираме, че конституционните прерогативи на регионите на ЕС по отношение на селскостопанската политика са защитени и че земеделските стопани се третират еднакво във всички държави-членки. Считаме, че разпределението на подкрепата за ОСП трябва да бъде справедливо между и в рамките на държавите членки. Избраните през 2024 г. ще решат бъдещата ОСП за периода след 2027 г. Ние се ангажираме да направим всички необходими подобрения, които са от полза за вас, като гарантираме силен икономически стълб, който дава възможност за преход към по-устойчиви земеделски практики, които подкрепят приемствеността между поколенията и ви защитават по-добре на силно нестабилния световен пазар. Считаме, че земеделските стопани следва да могат да коригират грешките, допуснати добросъвестно, преди да бъдат изправени пред финансови санкции, и ще настояваме това право, което ви осигурихме в ОСП, да бъде спазено.

Настояваме, че се увеличават усилията за борба с тревожната липса на приемственост между поколенията в селското стопанство, особено като се направят селските райони по-привлекателни за по-младото поколение. Без млади хора, желаещи да се занимават със земеделие като професия, първичният сектор ще изчезне, а икономическият живот в селските райони ще се срине. Само 11,9 % от управителите на земеделски стопанства в ЕС са били на възраст под 40 години през 2020 г. Това не е устойчиво. Ще подкрепим всички мерки, които дават възможност на младите хора да осигурят бъдещето на сектора чрез справяне с предизвикателствата на достъпа до земя и финансиране, насърчаване на консултантските услуги, образованието и обучението, осигуряване на съгласуваност между местните, националните и европейските мерки за младите земеделски стопани и чрез стратегии за наследяване на стопанствата. Подкрепяме по-силния акцент върху чиракуването в селскостопанския сектор, инвестициите в програми за обучение на трето ниво и улесняването на структурирания преход на младите хора към селското стопанство. Считаме, че бюджетът на ОСП следва да бъде увеличен за иновативните млади земеделски стопани. Подкрепяме регионалните мерки, които да направят селските райони по-привлекателни за живеене от хора, млади и стари. Приветстваме факта, че процентът на жените в селското стопанство се е увеличил, достигайки 31,6% през 2020 г., но трябва да използваме ОСП и други инструменти, за да стигнем още по-далеч. Ние признаваме жизненоважната роля на жените земеделски стопани в икономиката на селските райони. Подкрепяме мерки за превръщане на земеделието в по-привлекателна кариера за жените, разработване на подходящи бизнес инициативи за насърчаване на младите жени в селското стопанство. Настояваме държавите-членки да гарантират социалните права на всички земеделски стопани и заетите в сектора. Ние силно подкрепяме по-голям акцент върху психичното благосъстояние на земеделските стопани на фона на сложните предизвикателства, пред които са изправени, включително финансова несигурност, професионални рискове и недостатъчна оценка за техния принос към обществото.

Разбираме, че една пазарна селскостопанска политика може да изложи земеделските стопани на последиците от изключителната нестабилност на цените. Бързият приток на зърно в ЕС вследствие на нахлуването на Русия в Украйна илюстрира колко бързо могат да бъдат дестабилизирани пазарите, особено в държавите, граничещи с Украйна, и настояваме за решителни действия за възстановяване на стабилността на пазара и компенсиране на засегнатите земеделски стопани. Обещаваме да направим повече, за да ви изолираме от катастрофалните последици от нестабилността на цените и допълнително ще подобрим инструментите за ценова стабилност в бъдещата ОСП. Борихме се усилено за усъвършенстване на инструментите на ОСП и увеличаване на финансовите ресурси за справяне с кризи, като предложихме подобрени възможности за управление на риска, засилихме ролята на организациите на производителите и подобрихме структурата на веригата за доставки на храни. Приемането на първата по рода си директива за изкореняване на нелоялните търговски практики във веригата за доставка на храни беше успех на ЕНП и ние ще гарантираме, че тя е от полза за вас. Не получавате справедлива цена за продуктите си от веригата на стойността и това е скандално. Настояваме за мащабно разследване на това. Вие заслужавате справедлив доход и ние ще продължим усилията си, за да гарантираме, че ще го получите. Ние сме за равни условия за всички земеделски стопани в ЕС в рамките на единния пазар. Отхвърляме всеки опит на големи неселскостопански предприятия да се създадат само за да използват ОСП за финансова изгода. Тези пари принадлежат на активните фермери: те принадлежат на вас!

Горите и цялата верига за създаване на стойност, основана на горите, са важна част от селските райони. Горите осигуряват работни места, осигуряват икономическо благосъстояние, съхраняват въглерод, предлагат ползи за здравето и се борят с опустиняването. ЕНП счита, че най-доброто ноу-хау за устойчиво управление на горите е в държавите членки; затова зачитаме компетентността на държавите-членки по отношение на законодателството, свързано с горите. Силно подкрепяме земеделските и горските стопани в ЕС, които са в основата на кръговата икономика, като произвеждат така необходимата възобновяема енергия и други материали на биологична основа, като подчертаваме, че увеличеното използване на дървесина в строителството може да превърне сградите в поглътители на въглерод. Развитието на селския туризъм, включително концепцията за интелигентни селски дестинации, предлага допълнителни възможности за разнообразяване на доходите на земеделските стопанства и стимулиране на селските райони и ние активно го подкрепяме.

Ние защитаваме традиционното агро-пасторално земеделие и други системи за отглеждане на добитък на открито, като признаваме тяхната роля в опазването на биологичното разнообразие и в поддържането на селскостопанската дейност в цяла Европа. Ето защо настояваме за спешната необходимост да се гарантира, че селското стопанство и туризмът остават възможни в тези райони в светлината на предизвикателствата, породени от нарастващото население на едрите хищнициПроблемът с големите месоядни животни трябва да бъде решен незабавно. Време е за балансиран подход към управлението на дивата природа, който да позволява гъвкавост на регионално равнище, при който преразглеждането на статута на защита на вълците и мечките вече не е табу. В по-широк смисъл трябва да предприемем стъпки за преодоляване на разделението между градските и селските райони чрез насърчаване на по-добро взаимно разбиране на предизвикателствата, пред които са изправени живеещите в нашите градове и тези, които живеят в селските райони. Насърчаването на градското земеделие и фермерските пазари може да послужи като ефективни катализатори за тази интеграция. Трябва да инвестираме в мерки, включително комуникационни стратегии, така че от ранна възраст потребителите да разбират и оценяват усилията, положени от земеделските стопани, за да гарантират, че има достатъчна и висококачествена храна, която да ядем. Приветстваме съобщението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че предстои да започне стратегически диалог със земеделските стопани и ще гарантираме, че гласът ви ще бъде чут.

ЕНП подкрепя открита и основана на правила търговска политика. Ние обаче сме категорични: вносните продукти трябва да отговарят на екологични, санитарни, фитосанитарни, хуманно отношение към животните и социални стандарти, еквивалентни на тези, които се очакват от нашите собствени производители. Ние ще подкрепим всички усилия за получаване на международно признание за нашите стандарти и ще гарантираме реципрочност, така че да бъдете третирани справедливо. Няма смисъл да намаляваме производителността си и да прехвърляме производството, както и въздействието върху климата, като например изместването на въглеродни емисии и недостига на вода, към трети държави. Освен това трябва да защитим производството си от налагането на ответни мита за търговски спорове, възникнали в други сектори. Търговските споразумения на ЕС трябва да включват разпоредби за защита на чувствителните продукти. Защитните клаузи трябва да се активират, когато скоковете в обема на търговията застрашават стабилността на нашия пазар. Нашите отлични географски означения трябва да бъдат защитени във всички търговски споразумения.

Иновациите и инвестициите, а не идеологията, като двигател на по-екологосъобразното селско стопанство в ЕС

Инвестициите и достъпът до най-съвременни технологии са от съществено значение за поддържане на конкурентоспособността на европейското селско стопанство на световния пазар, за поддържане на нашите високи стандарти и за осигуряване на устойчиви производствени методи в съответствие с очакванията на обществото. Независимо дали става въпрос за намаляване на емисиите на парникови газове, подобряване на хуманното отношение към животните или използване на по-малко ресурси, ние вярваме, че научните изследвания и иновациите ще доведат до по-добри резултати, отколкото просто налагането на цели отгоре-надолу. Настояваме за подновяване на акцента върху научните изследвания и иновациите в селското стопанство във всички държави-членки, водени от приоритетите на Съюза и отчитащи регионалните измерения. Трябва да намалим въздействието върху околната среда, без непременно да намаляваме селскостопанското си производство с включването на най-съвременни технологии. Възприемането на прецизното земеделие и екологичните иновации не само ще повиши производителността, но и ще сведе до минимум отпечатъка върху околната среда. Ние изискваме много по-добри и по-бързи процедури за одобрение на нови техники и алтернативи. Нуждаем се от повече инвестиции в технологии и инфраструктура, в системи за управление на енергията, в достъпен, надежден и бърз интернет в селските райони и трябва да подобрим оперативната съвместимост, цифровите умения, цифровите иновационни центрове и да разработим нови модели на стопанска дейност и управление. Ще се борим за увеличаване на бюджета за програмата за научни изследвания „Хоризонт“, посветена на селското стопанство, храните и биоикономиката, и подчертаваме необходимостта от подобряване на достъпа до пазара за по-малки и нови новатори. Трябва да повишим нашата игра, за да гарантираме, че ноу-хау бързо се прехвърля на ниво ферма чрез подобрена система за съвети в селското стопанство. Ще продължим решително да насърчаваме използването на изкуствен интелект, големи информационни масиви, цифровизация и използване на европейски космически технологии за оптимизиране на управлението на земята. Ще продължим да развиваме обещаващи инициативи като Smart Villages.

Ние вярваме, че научно обоснованото вземане на решения, позволяващо използването на нови технологии, предлага много по-добри пътища към по-устойчив селскостопански сектор, отколкото чисто „идеологическите“ подходи. Разрешаването на използването на нови техники за развъждане (НБТ) в ЕС например не само ще ви даде възможност като земеделски стопани да произвеждате култури, изискващи по-малко ресурси, като вода, торове и пестициди, но също така ще означава инвестиции в RD &I и работни места в цяла Европа. Въпреки това ще настояваме НБТ да бъдат съвместими с настоящите права върху сортовете растения и патентното право. Виждаме голям потенциал за земеделските стопани да диверсифицират доходите си и да осигурят големи ползи за околната среда чрез въвеждането на доброволни, пазарни инициативи за въглеродно земеделие. Ние се ангажираме да гарантираме, че такива схеми са създадени с възможно най-малко бюрокрация. Трябва да увеличим европейското производство на протеини както за храните, така и за фуражите. Ние вярваме в иновациите и необходимата инфраструктура за увеличаване на кръговостта, като например използването на остатъчни потоци и оборски тор за производство на възобновяема енергия в стопанството или да служи като заместител на скъпите химически торове. Това е по-добре за почвата и намалява емисиите на CO2, свързани с производството на торове.

Ние разглеждаме ОСП като основен двигател за постигане на по-иновативно, конкурентоспособно и устойчиво селско стопанство в Европа. Показахме, че сме готови, ако е необходимо, да отхвърлим необмислени законодателни предложения, които се опитват да заменят ОСП, източвайки средствата й и поставяйки нови тежести върху вас, без да предлагат жизнеспособни алтернативи и компенсации. Предложенията за възстановяване на природатапестициди и промишлени емисии са примери за това. Сега със сигурност не е моментът да излагаме на риск продоволствената си сигурност. Напротив, трябва да видим устойчиво интензифициране на нашето производство, за да гарантираме наличието на храни в рамките на ЕС и извън него, особено в момент, когато Русия заплашва износа на зърно за африканския континент и други уязвими региони. Отхвърляме предложения, които застрашават вашите права на собственост и липсват цялостни оценки на въздействието, особено по отношение на жизнеспособността на стопанството и приемствеността между поколенията. Не трябва да бъдете оставени сами да плащате сметката за по-голяма устойчивост!

ЕНП подкрепя фермерите и огромните усилия, които вече са положили за повишаване на водната ефективност. Трябва да осигурим допълнителна подкрепа, за да позволим водата да се използва по-устойчиво. Считаме, че новите инвестиции във водната инфраструктура и технологиите за адаптиране към изменението на климата са от съществено значение за бъдещето на селскостопанския сектор в онези държави членки, които са по-уязвими от последиците от недостига на вода и сушата.

Разбираме, че сте изправени пред огромното предизвикателство да произвеждате повече и по-добре на един много конкурентен глобализиран пазар, с по-малко въздействие върху околната среда, но също така страдате пряко от последиците от изменението на климата. Не можем да очакваме от вас като земеделски стопани да правите много повече с по-малко подкрепа. Знаем, че пазарът често не възнаграждава по-високите производствени разходи, произтичащи от по-устойчивите практики. В крайна сметка бихме искали да улесним постигането на нов консенсус в обществото. Искаме да видим, че потребителите наистина изостават и подкрепят по-устойчиво произведените храни и отразяват това в избора, който правят в местните магазини за хранителни стоки.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X