Десетата юбилейна среща на земеделските производители на АЗПБ събра историята и настоящето на българското земеделие

Днес беше открита юбилейната Десета национална среща на земеделските производители, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Събитието се провежда днес и утре в Kings’ Valley Medical & Spa хотел в Казанлъшки минерални бани. Освен многобройни фермери от цялата страна, експерти и представители на сектора, то събра на едно място и петима бивши и един настоящ министри на едно място.

„Събитието отбелязва 20-годишнината от учредяването на Асоциацията на земеделските производители в България в компанията на много официални гости. Даваме старт на най-мащабното събитие за годината в земеделския сектор“, заяви Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

Вторият ден на форума ще започне с дебат, посветен на планираните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които през последните седмици бяха представени в рамките на Комисията по земеделието и храните в НС и предизвикаха сериозни полемики.

Като част от програмата ще бъдат разяснени указанията за кандидатстване по т. нар. украинска помощ от страна на Дора Ненова, директор на дирекция „Държавни помощи и регулации“ в МЗХ.

Експерти от ДФЗ ще споделят препоръки за избягване на често допускани грешки в заявленията за подпомагане, екосхемите и компенсаторните мерки.

„Очакваме сериозни дискусии и дебати по заложените теми в програмата. Ще бъде дадено достатъчно време, за да може експертите да отговорят на всички възникнали въпроси“, коментираха организаторите.

Венцислав Върбанов: Националната среща на земеделските производители се превърна в ковачница на политики в интерес на българското земеделие

“ С ръка на сърцето мога да кажа, че през годините се утвърдихме като най-мащабното събитие в земеделския сектор. Нашият форум бе признат както от земеделската общност и браншовите организации, така и от държавната администрация и европейските институции. Тук неведнъж сме давали трибуна на редица авторитетни гости: министри, високопоставени европейски политици, представители на браншови организации, най-големите агро компании и аграрни учени. Но никога не сме отказали възможността и на всеки един от вас, поискал думата, да сподели всичко, което го вълнува. Тук никога не е имало цензура, не е имало и разделение”, заяви Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България по време на откриването на 10-тото юбилейно издание на Националната среща на земеделските производители, която се провежда днес и утре в Казанлък.

„Имаме достатъчно катаклизми на полето и не бихме искали да се създават изкуствени такива и от администрацията. Днес нашето предизвикателство е да преодолеем редица пречки, за да бъдем пълноценни, пълноправни и достойни участници на европейския пазар. Проблемите идват както отвън, така и отвътре“, каза председателят на АЗПБ.

Той заяви, че новият изпълнителен директор на асоциацията – Живко Живков, е поел ангажимент да планира повече активности на терен, да работи за разширяване периметъра на асоциацията да стигне до по-голям кръг земеделски стопани в повече райони на страната, т.е. ще бъде отговорен и за прехвърляне на щафетата към младото поколение.

Както посочи Живков, днес на срещата присъстват „виновниците“ за земеделието в последните години – бившите аграрни министри Десислава Танева, Явор Гечев, Васил Грудев, Румен Порожанов, Нихат Кабил и настоящия – Кирил Вътев.

Министър Вътев и председателят на ресорната парламентарна комисия Десислава Танева заявиха, че земеделската общност има нужда от обединение

Министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев подчерта, че ако иска да ликвидира земеделието в България, ще вдигне рязко субсидиите, до степен в която всички ще забравят, че най-важното нещо е пазарът.

„В търговските мрежи се наблюдават все повече вносни продукти и ако продължаваме да си говорим на „ние“ и „вие“, няма да постигнем нищо. Земеделската общност има нужда от обединение“, каза Вътев, според когото, ако не започнем да се кооперираме, ще останем високоразходни фирми.

„Ние сме на отворения европейски пазар. Оплакваме се за внос, а защо ние се изнасяме? Имаме много какво да направим по този въпрос“, коментира аграрният министър в оставка.

Председателят на Комисията по земеделие към Народното събрание Десислава Танева се присъедини към това мнение, като посочи, че обединението на всички сектори е изключително важно. Тя подчерта, че Европа не помни такава протестна вълна. „Смятам, че Европейската комисия (ЕК) не беше достатъчно силна да отговори достатъчно добре на европейската протестна вълна и моята прогноза е, че вероятно тя ще продължи“, каза Танева, добавяйки, че по нейното мнение ЕК трябва ясно да каже, че подкрепя фермерите, защото техните искания са справедливи и първото, от което трябва да се водим, е „да не разрушаваме пазарите“.

Вземат се решения, когато вече фермери са излезли от сектора. Коригираме с нови грешки вече допуснати грешки и така не може да продължава, коментира още Танева
“Позволете ми първо да поздравя Асоциацията на земеделските производители в България с 20-годишния им юбилей, да ви пожелая да останете така, както сте се създали името в течение на тези 20 години, а именно асоциация от земеделски производители от всички видове земеделски производства в България, може би отличаващи се и с това, че влизат в детайла на политиките, на инструментариума за правене на политики в селското стопанство в България, с административния капацитет на асоциацията, който винаги е бил в подкрепа на институциите, прилагащи политиките за управлението в България”, това заяви председателят на Комисията по земеделие към Народното събрание Десислава Танева по време на откриването на Юбилейната Десета национална среща на земеделските производители, която се провежда днес и утре в Казанлък.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Георги Тахов информира, че за изтеклата 2023 г. ДФЗ е изплатил над 3 млрд. лева по различни схеми и мерки.

Той посочи, че до края на месеца ще бъде преведено и допълнително преразпределително плащане. Тахов припомни, че от днес до 9 април земеделските стопани могат да кандидатстват по украинската помощ, като средствата ще бъдат изплатени до 22 април, а очакванията са за над 50 000 заявления.

Проекти с над 60 точки по направлението за инвестиции в технологична и екологична модернизация от НПВУ ще бъдат одобрявани

“През 2023 година по националния план за възстановяване устойчивост бяха отворени две процедури за подбор, а именно инвестиции в технологична и екологична модернизация както и центровете са подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци. По двете процедури бяха подадени над 4000 проекта, с обща стойност на заявената помощ над 1,8 милиард лева. Тук само следва да отбележа, че това е най-големият брой проекти, които са постъпилвали в ДФЗ за един и същи период и чиято обработка трябва да приключи наистина в много кратки срокове, което представлява поредното голямо предизвикателство при Държавен фонд Земеделие”, заяви Георги Тахов, изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ по време на откриването на Десетата национална среща на земеделските производители, организирана от АЗПБ.

“В тази връзка искам да ви уверя, че е направена необходимата организация като в оценката на проекните предложения са включили както колеги от централно управление София, така и сформирани екипи от страната с над 600 човека, които са ангажирани в целия този процес. От създаването на ДФЗ за първи път се случва за около два месеца и половина да трябва да се обработят всичките тези проекти и до края на месеца примерно да сключим и договорите”, допълни още Тахов.

“По цитираните два приема ние реално нямахме възможност да направим предварителен ранкинг, но след извършен предварителен анализ на база заявените от кандидатите точки по приема, по първата процедура, която е за инвестиции в технологична и екологична модернизация се установява, че наличен финансов ресурс би бил достатъчен за финансиране на проекти с или над 60 точки. Важно е да отбележим, че след приключване на обработката и съответно след като бъдат извършени всички проверки за допустимост на кандидатите и заявленията за технвите разходи и точки, съгласно критериите, може би бюджетът ще достигне и за кандидати под тези точки”, разкри директорът на ДФЗ

“Към настоящия момент се извършва оценка да допустимостта на кандидатите и както знаете са изпратени първите уведомителни писма за неточности, разбира се там, където е необходимо. В момента се извършва анализ за необходимостта от доуточняващи въпроси на една не много голяма част от проектите, след което ще преминем към финализиране на обработката и приключване на оценката. Направили сме организация и сме предали процедура за повторна проверка на работата на оценителите, която ще бъде извършено от експерти от централно управление София, с оглед да бъдат сканирани евентуални грешки, които биха могли да бъдат допуснати в хода на оценителната комисия”, допълни още той.

До края на месеца ще бъде преведено и допълнителното преразпределително подпомагане по доходите за устойчивост. Това съобщи Георги Тахов, изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ по време на откриването на Десетата национална среща на земеделските производители, организирана от АЗПБ.

Общият размер на плащанията, постъпили към фермерите през 2023 г., е над 3 млрд. лв. (3 092 738 896 лева) по различни схеми и мерки, които администрира. Само от началото на тази година сме платили над 270 млн. лева, като по директни плащания за Кампания 2023 г. цифрата нараства на 850 лв. лв. До края на месеца ще бъде преведено и допълнителното преразпределително подпомагане по доходите за устойчивост.

“От днес до 9 април земеделските стопани могат да кандидатстват по помощта заради войната в Украйна, като средствата ще бъдат изплатени до 22 април. Създали сме необходимата организация, очакваме над 50 000 заявления за три седмици, като впоследствие ще имаме само около 8-9 дни работни дни за обработката и изплащането на средствата”, коментира още Тахов.

“През 2023 година по националния план за възстановяване устойчивост бяха отворени две процедури за подбор, а именно инвестиции в технологична и екологична модернизация, както и центровете за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци. По двете процедури бяха подадени над 4000 проекта, с обща стойност на заявената помощ над 1,8 милиард лева. Тук само следва да отбележа, че това е най-големият брой проекти, които са постъпилвали в ДФЗ за един и същи период и чиято обработка трябва да приключи наистина в много кратки срокове, което представлява поредното голямо предизвикателство при Държавен фонд Земеделие”, заяви Георги Тахов.

Зам.-министър Таня Георгиева: Ще прехвърлим средства по подмярка 4.1, за да може да обезпечим финансирането на 216 проекта от приема през 2021 г.

Прехвърлянето на средства ще доведе до обезпечаване на всички проекти с 15 точки, поясни зам.-министър Георгиева.

Споделям с вас изключителното си удоволствие и радост да съм част от празника на асоциацията – 20 години АЗПБ и 10 години национална среща на земеделските производители в България, като за първи път не съм част от организацията. Това, върху което искам да акцентирам, е посланията от изключителното видео, с което започна форума, а именно единството и че в единството са силни всички. действително бидейки близо 10 години част от семейството на АЗПБ, асоциацията е показала ч е мост и може да е мост между инакомислещи, между спорещи между ежести мускули, асоциацията е била този медиатори. Този мост който с разбиране и с уважение към другия е могла да постига позиции които са били важна за цялата земеделска общност. Това заяви зам.-министър Таня Георгиева по време на откриването на Юбилейната Десета национална среща на земеделските производители, която се провежда днес и утре в Казанлък.

“Няколко думи по отношение на общата ни битка за това България да няма загуба на средства по ПРСР за 23-та година. От вчера в официалната система на Европейската комисия за комуникация със страните членки е решението и писмото, където пише загуба – 0,00 лева, така че действително изключително голям успех. Това беше едно от първите предизвикателства, с които като заместник министър трябваше да се справим, съвместно с фонд земеделие и показахме, че Управляващи орган на Програма за развитие на селските райони и ДФЗ могат да работят в едномислие и в синхрон за постигане на общи цели. От страна на Управляващия орган бяха изпълнени всички необходими предварителни действия по актуализация на 16-та нотификация на програмата, която отразява предложенията, които бяха дошли през април месец от 24 броншови организации, от тогавашния управляващ орган, така че вие сами може да дадете обективната оценка по увеличаването на бюджетите по подмярка 4.1, 4.2 и всички усилия по това ДФЗ да има тази ликвидност да разплаща в края на годината”, коментира Георгиева.

“Искам да представя някои позитивни новини по отношение на инвестициите в Програма за развитие на селските райони. С екипа в министерството работим по 17-та промяна на Програмата, която включва пренасочване на свободни средства към приключили приеми по подмярка 4.1, и за общинските проекти по подмярка 7.2. Нашите намерения са да прехвърлим средства по подмярка 4.1, за да можем да обезпечим финансирането на 216 проекта от приема през 2021 г., така че всички проекти с 15 т. включително да бъдат одобрени. По този начин ще може да минимизираме по някакъв начин новината за недостига на средства по процедурата от НПВУ”, разкри зам.-министър Георгиева.

Предстоят нови два целеви приема по подмярка 4.1 и 4.2

“Предвиждаме пренасочване на средства за реализиране на два целеви приема – по подмярка 4.1 за инвестиции в напояване и 4.2 за инвестиции в околна среда. Целта ни е в рамките на следващата седмица да можем да сме подготвили материалите към комитета по наблюдения, тъй като такава ни е процедурата. Това са новините по отношение на нови възможности за инвестиции в Програма за развитие на селските райони. Пожелавам успех на форума и се надявам да имате пълноценен networking”, заключи тя.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X