Кампания 2024 също ще се забави, но дано не е до 21 юли като миналата година

Никоя кампания не беше като приключилата, чак на 21 юли 2023 година. Това обясни по повод новата нормативна уредба Янислав Янчев, началник отдел „Прилагане на схеми и мерки на единица площ“, ДФЗ по време на семинара на АЗПБ в Казанлък. Както и това да имаме 6 изменения в наредба, която предстои да работи в сезона, не е било.

Може би в резултат на това Кампания 2023 отчете рекордно нисък брой заявления – 64 900. От тях 500 невалидни. А помним години като 2014, когато бяха около 140 000. Но и нещо положително трябва да се каже, което очакваме да се случи при директни плащания 2024. Успоредно с което експертът помоли всички фермери за настоящата година да си преглеждат много добре заявленията и да зачитат много внимателно какво е обяснено. Феномен на предходната кампания 2023, който го няма никъде в Европа, и показва българската специфика, е че в едно заявление при нас има заявени 51 интервенции и мерки. Сред които и 8 екологични интервенции, с което сме рекордьори в ЕС.

Обяснимо, това натрупа забавяне на трета степен у нас. При имаше и нещо интересно и в дисбаланса, като някои екосхеми са заявени 300% над очакванията. Което означава, че някои фермери са ги разбрали и припознали. Миналата година за първи път у нас е пусната системата за заявления по директни плащания с електронен подпис, където естествено, малко хора са се справили сами. Отчитаме и това, че над 1100 започнати в СЕУ заявления са завършени от фермерите в ОСЗ. Което означава, че са се затруднили и са видели, че не могат да се справят сами.  Но като поука за Кампания 2024 може да се отбележи, че не би трябвало като през 2023 някои да се мъчат и да отиват в последния момент в службите по земеделие. Да не проявяват балкански манталитет и тази година да чакат последния момент, защото стават опашки, късат се нерви, правят се закъснения. Може би една от причините за това, е че беше обещано, че през 2023 г. няма да има санкции, но сега няма да е така.

Видя се, че за предварителната условност има масово неразбиране от хората. По процедурата се регистрират заявления, следват се статуси, зареждат се данните в ИСАК, но стопаните трябва да знаят, че докато не го докарат до крайния статус, нямат подадено заявление. Не бива да го допускат, както и това да чакат 59-тата минута, по която причина много хора направо изпуснаха сроковете за подаване на документите си. За да не се получават подобни гафове, тази година, ще се опитаме да убедим МЗХ, че не е нормално веднага след кампанията, да се стартира събирането на още документи. Мъчение е и трябва да се опитат да направят сроковете по-сбити.

За предварителната условност трябва да се каже, че са разработени неща, изцяло във ваша полза, каза експертът на фермерите. 200 жалби са получени за наклоните, например. а идеята е че с изчисляването им, целта е да бъдете насочени какви принципни правила да спазвате. Тази година трябва се постараем по отношение на останалите части от предварителната условност да не закъснеят указанията на администрацията. Редно е да се публикуват навреме документите.

Относно другия горещ картоф – елементите на ландшафта, миналата година показа, че масово фермерите не гледат какво им връща калкулатора. Може би това не е било добре комуникирано с браншовете и затова на доста от производителите им светваше в червено.

По отношение на мониторинга, още един удивителен факт, е че над 80% от фермерите, се справиха и подадоха възражения. Една част не успяха. Целта е тази година да бъдат 100% тези, които ще се справят.

Кампанията ще се забави

През 2024 г. се предвиждат още нововъведения. Като съществува идея да се включват определена група култури от мониторинга, като например зърнено-житни, а не отделна култура. За 2024 г. трябва да се знае, че преди да има ясна нормативна уредба, трудно ще можем да говорим за кампания, изпълнена в целостта й. Проблем от тези дни е, че от вчера тече прием по украинската помощ в Общинските служби. Очаква се 50 000 стопани да подадат документи и имаме уговорка докато не приключи това подаване, да не стартира кампанията по директните плащания. Защото едни и същи хора работят и двете неща. Според експерта, забавяне на кампанията отново ще има, въпросът е колко ще бъде то. Колкото миналата година до 21 юли или по-малко.

Фермери от залата изказаха похвала към системата, която е функционирала миналата година. С една забележка. Че в късен момент са се появили новите наредби 9 и 10. Но се надяват, че сега не са нови и всичко ще е наред. Янислав Янков каза на фермерите да знаят, че когато експертите тръгнат да работят по заявленията им те веднага ще получат съобщение „заявлението ви се обработва“, за да знаят, че по него се работи.

Светофарът в жълто не е опасен

А на други от залата, които попитаха защо по системата за мониторинг и светофарите над половината от обработваемите им блокове им са били в жълто и до каква санкция ще води тази светлина, отговорът беше, че жълтите парцели не подлежат на санкция. Експертно каза жълтият цвят е огромна разработка, която е дело на машината и не е дело на експерт. Но издава, че има земеделска дейност. За разлика от червения цвят, където вече нещата са зле.

По повод въпроси на стопани относно санкции и закъснения на плащанията им, отговорът на експертите от фонда е че проблемът е сериозен, но идва от това, че се работи по много календари – финансова, стопанска, календарна година. И като се разминат сроковете, страдат много животновъди, които смятат, че това трябва да се регулира в нормативна уредба. А според Венцислав Върбанов, случаят въобще не е единичен и би трябвало да се измисли нещо в МЗХ, при такива случаи, когато е безспорно, че фермерът е добросъвестен да не бъде наказван и да чака по 7-8 месеца парите си.

Според Георги Праматаров, директор на дирекция „Идентификация на земеделските парцели в МЗХ“, фермерите трябва ясно да знаят, че вече отпадна допустимия слой, който познаваха и той отиде в мониторинга на светофарната система. Но нямаме избор и е ясно, че и тази година ще ползваме високоточни сателитни и самолетни снимки. Другото важна е, че екологичната инфраструктура и слоят с ландшафтни елементи ще се променят. Трябват работа, време и софтуер за това, което всъщност беше причина Кампания 2023 да се проточи до 21 юли. Вече фермерите да знаят, че се работи не с допустим слой, а с физически блокове, за които казуси и отделни грешки, той разказа по време на своята презентация и ще публикуваме отделно.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X