Има ли спасение от ниските температури по време на цъфтеж

Ниските температури не увреждат спящите растения. В някои години като миналата, а и тази, високите за сезона температури в края на зимата могат да накарат някои овощни дървета да се разлистят или да развият цветни пъпки по-рано от нормалното. Неизбежните температури под нулата, които следват в началото на пролетта обаче, могат да увредят новия пролетен растеж, особено цветовете, които са най-податливи. Тъй като цветните пъпки започват да набъбват, те стават все по-уязвими към ниски температури. Те са най-уязвими точно преди, по време и след цъфтежа.

Степента на увреждане  се определя от растителния вид, етапа на развитие на цвета и температурата. Кайсиите и прасковите са по-податливи на увреждане от пролетно замръзване, тъй като цъфтят по-рано от ябълките, крушите и вишните. При пълен цъфтеж температура от -2 градуса C ще убие приблизително 10 процента от цветята на ябълковите дървета, докато температура от -4 градуса C ще убие приблизително 90 процента от цветoвете.

Не всички цветове на едно дърво са еднакво нежни. Устойчивостта на нараняване от замръзване варира в рамките на дърветата, както и между овощните градини, сортовете и културите. Пъпките, които се развиват бавно, обикновено са по-устойчиви. В резултат на това някои пъпки обикновено загиват при по-високи температури, докато други са устойчиви при много по-ниски температури.

Вече има препарати като Скудотерм, които приложени преди очакваните ниски температури ,могат успешно да защитят механично цветовете и другите растителни части.

Има ли спасение обаче от ниските температури, ако сме изпуснали да се защитим предварително?!

Всичко зависи от степента на поражение, но колкото по- рано предприемете спасителни мерки толкова по-добре. Предприемете действия, за да избегнете значителни потенциални загуби на добив!

Препоръчваме ви да обърнете внимание на програмата „СТОП на стреса“ от BTU-CENTER, която се състои от три продукта: антистрес агента ОРГАНИК БАЛАНС стимулатора на растежа АЗОТОХЕЛП и прилепителя ЛИПОСАМ. Продуктите са смесими и действат в компелкт.

Кога може да приложим?  Възможно най- скоро след поражението на екстремно ниските температури!

Така микроорганизмите в състава на органик баланс и азотохелп ще осигурят на растението аминокиселини, които синтезират протеини. Устойчивостта на растенията на различни видове стрес и преодоляването на последствията от тях зависи от качествения и количествен състав на протеините в растенията 🧬 Бактериите, които са част от Органик баланс, произвеждат фитохормони и витамини. Азотохелп е биологично средство за подобряване на растежа и храненето на растенията, спомага за повишаване на устойчивостта на растенията към трудни условия. Нашият биологичен прилепител Липосам създава високомолекулна мрежа на повърхността на растението, която предпазва от слънчева светлина, без да пречи на фотосинтезата и дишането на растението.

Трите продукта са изключително ефективни и цената им е достъпна както за хоби, така и за професионални ЗП.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X