Зимните култури в големи части на Европа са в незадоволително състояние въпреки хубавото пролетно време

Площите със зимни култури в няколко части на Европа са били отрицателно повлияни от неблагоприятните климатични условия от началото на сезона, показва февруарското издание на бюлетина на Съвместния изследователски център към Европейската комисия (JRC MARS Bulletin) за мониторинг на културите в Европа.

На север най-силно засегнатите ниви се очаква да бъдат повторно засети с пролетни или летни култури. На юг въздействията се отразяват главно в намален потенциал за добив.

Прекалено влажните условия в някои региони, съчетани с щети от измръзване, засегнаха отрицателно големи райони на север

От есента насам в големи части от Западна, Северна и Източна Европа имаше прекомерно влажни условия, което се отрази негативно на сеитбата, поникването и развитието на зимните култури. В Северна и Източна Европа допълнителни щети на посевите бяха причинени от силни студове. Продължително влажните почви също създават трудни условия за фермерите за достъп и обработка на полетата, като по този начин засягат сеитбата на пролетните зърнени култури.

Продължителните сухи условия повлияха отрицателно на потенциала за добив в няколко южни региона

В Източна Румъния и Източна България зимните култури страдат от постоянен дефицит на валежи, което засяга особено зимната рапица. В Сицилия и Магреб условията на суша през зимата са довели до ниско натрупване на биомаса от зимни култури. Ситуацията е особено сериозна в Западен Магреб, където продължаващите горещи и сухи метеорологични условия са довели до това, че посевите са изложени на непосредствен риск от провал.

Прогнозите за реколтата все още се основават на исторически тенденции

Тъй като все още е началото на сезона, прогнозите за добивите от културите, докладвани в това издание на бюлетина, са – с няколко изключения – базирани на исторически тенденции, пише ЕК.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X