Обсъждат критериите за планираните целеви приеми по подмярка 4.1 и 4.2

Работна група с представители на Министерство на земеделието и браншовите организации дискутираха планираните целеви приеми по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“и подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ и критериите, по които ще се осъществят приемите. Това съобщи за Агрозона Живко Живков, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България.

Преди няколко дни, по време на Десетата юбилейна среща на земеделските производите, организирана от АЗПБ, зам.-министърът на земеделието Таня Георгиева съобщи пред присъстващите на срещата, че се предвижда пренасочване на средства от ПРСР за реализиране на два целеви приема – по подмярка 4.1 за инвестиции в напояване и 4.2 за инвестиции в околна среда.

“Приветстваме идеята остатъчните средства по Програмата за селските райони да се прехвърлят към подмярка 4.1 и подмярка 4.2. По време на работната група бе прието решение за представяне на писмени предложения от страна на браншовите организации до 15 ч. днес”, допълни Живков.

В този контекст, зам.-министър Георгиева съобщи още, че министерството работи по 17-та промяна на Програмата, която включва пренасочване на свободни средства към приключили приеми по подмярка 4.1, и за общинските проекти по подмярка 7.2.

“Нашите намерения са да прехвърлим средства по подмярка 4.1, за да можем да обезпечим финансирането на 216 проекта от приема през 2021 г., така че  всички проекти с 15 т. включително да бъдат одобрени.  По този начин ще може да минимизираме по някакъв начин новината за недостига на средства по процедурата от НПВУ”, разкри зам.-министър Георгиева.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X