SovEkon увеличи прогнозата за реколтата от пшеница в Русия през 2024 г. до 94 милиона тона

Аналитичният център SovEkon увеличи прогнозата за реколтата от пшеница в Русия през 2024 г. с 0,4 милиона тона до 94 милиона тона. Включително прогнозата за зимната реколта е увеличена с 0,5 милиона тона до 68,2 милиона тона, а плашенето – намалено с 0,2 милиона тона до 25,7 милиона тона. Подобряването на прогнозата се дължи на благоприятните климатични условия през зимата, но ситуацията може да се промени, казаха от центъра. През миналата година брутната реколта от пшеница възлиза на 92,8 млн. тона.

Минималната температура през последните три месеца е с 2-3 °C над нормата в центъра и 3-4 °C в Южна и Долна Волга. Обилните валежи допринесоха за образуването на сняг в центъра и региона на Волга, както и осигуриха високи нива на запаси от влага на юг. Последните две седмици се характеризират с недостатъчни валежи, което може да повлияе негативно на бъдещата реколта. Така на юг паднаха само 40-60% от валежите, а в центъра и региона на Волга – 20-40%.

Въз основа на сателитни данни СовЕкон отбелязва влошаване на състоянието на културите в Ростовска област до средното ниво, в Ставропол – под средното, се казва в доклада на центъра. В същото време в Краснодарския край състоянието на растенията значително надвишава средното ниво. Анализаторите смятат, че добрите перспективи за новата реколта в Русия вече са отразени в световните цени и задържането на сухото време може да подкрепи пазара.

Според прогнозата на Института за селскостопански пазар (ICAR), реколтата от зърно в Русия през 2024 г. може да възлезе на 147 милиона тона, включително 93 милиона тона пшеница. Руският зърнен съюз прогнозира на 11 март, че зърнената реколта тази година може да достигне 145 милиона тона, включително 92-93 милиона тона пшеница, пише Интерфакс. Председателят на съюза Аркадий Злочевски каза, че състоянието на зимните култури не предизвиква сериозни опасения, тъй като запасите от влага са на добро ниво. Около 4% от посевните площи са с лошо или лошо качество, което е значително по-ниско от средното за последните 10 години показател от 6%. Зимните култури обикновено осигуряват до 70% от общата реколта от пшеница, останалата част идва от ечемичните зърна, напомни Злочевски.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X