Торене на череши

Преди всяко внасяне на торове е необходимо да се направи анализ на почвата. Всяко поле има различни характеристики и нужди, така че трябва да проучим резултатите от анализа на почвата и листната диагностика, преди да вземем решение за методите на торене, които да следваме.

По-долу обаче ще изброим някои методи за торене, които обикновено се използват при търговското отглеждане на череши.

Черешовите дървета (особено сортовете вишни) не се нуждаят от силно торене. Опитните производители твърдят, че черешовите дървета се нуждаят от едно прилагане на тор всяка пролет (обикновено през първите четири години на растеж), докато станат достатъчно силни. След това, след прибиране на реколтата, може да се приложи второ торене.

В почви с ниско рН (5 или по-ниско) земеделският производител може да очаква известен недостиг на калций (Ca) и магнезий и/или намалена наличност на азот (N), фосфор (P) и калий (K). Ако проблемът е значителен, производителят трябва да обмисли предприемането на мерки за постепенно увеличаване на рН чрез добавяне на вар.

В зависимост от хранителния профил на почвата, може да се наложи да добавите компост към овощната градина, преди да се засадят млади дървета. При определени условия (добре дренирана, плодородна почва) може да не се изисква прилагане на торове. Като общо правило, ако издънките на младо черешово дърво, които не дават плодове, растат с 38 см (15 инча) или повече в рамките на една година, тогава няма нужда да се тори.

Нарастването на стъблото трябва да бъде 20 см (8 инча) или повече за продуктивни зрели дървета. Ако обаче забележим, че дърветата не растат правилно и растежът на листата им се забавя (през първата година), можем да добавим богат на азот тор през следващата година (1/4 до 1/3 паунда или 0,11-0,15 кг азот на дърво). Размерът на това приложение, зависи от това колко години дърветата са засадени в овощната градина. Обикновено 0,055 грама (1/8 lb) тор се изисква за всяка година от живота на дървото.

Някои производители прилагат балансиран комплексен тор, състоящ се от основни хранителни вещества, като азот (N), калий (K) и фосфор (P), през първите две години, обикновено под формата на гранули. Можем да приложим тези зърна върху почвата в съотношение 10-10-10, 5-10-10 N-P-K.

При отглеждане на сладки череши тези проценти могат да бъдат 15-15-15 или 10-15-15 N-P-K. През третата година производителите могат да пръскат с торове в течна форма.

И накрая, производителите могат да прилагат водоразтворими торове през четвъртата година, в съотношения N-P-K от 20-20-20. Основното приложение се извършва в началото на пролетта, 2-3 седмици преди началото на цъфтежа. В много бедни почви и ултра-гъсти овощни градини може да са необходими едно или повече допълнителни торене. В овощни градини с лек до среден състав на почвата, 30-70 дървета на декар или 300-700 дървета на хектар (120-280 на декар) и очакван добив от 2 тона на декар или 20 тона на хектар (8 тона на декар), основният състав на тора е приблизително 55 kg N, 55 kg P (P2O5), 88 kg K (K2O), 44 kg Ca (CaO) и 22 kg Mg (MgO) (25 lb N, 25 lb P, 40 lb K, 20 lb Ca и 10 lb Mg).

Някои фермери могат да изберат да прилагат торене както в почвата, така и като фертигация и да разбият приложението на K на до 5 дози (от цъфтежа до узряването на плодовете). В някои случаи производителите на череши могат да прилагат / пръскат с бор в началото на цъфтежа. Освен това, в случаи на недостиг на N и K, е възможно да се приложи листно торене (пръскане) в началото на есента, докато листата на дървото са все още зелени и активни. Бъдете внимателни и използвайте торове в кръг на разстояние най-малко 18 см от ствола на дървото. След прилагане, торовете трябва да бъдат вкарани в почвата ръчно или с ефекта на потока на водата (напояване или валежи).

Това обаче са само някои стандартни практики, които не трябва да се следват, без да правите собствени изследвания. Всяка област е различна и има различни нужди. Проверката на хранителните вещества и рН на почвата е от жизненоважно значение преди всяко прилагане на торове. Анализът на листата е много важен за идентифициране и коригиране на хранителните дефицити в черешовите дървета. Винаги можете да се консултирате с агроном.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X