Как фермерите могат да намалят зависимостта от синтетичните торове

Цената на суровините,  използвани в селското стопанство, скочи до небето.

От 2020 г. насам Световната банка изчислява, че цените на торовете са се увеличили с 80%. Рисковете от фалити на фермерите и намаляване на добивите са значителни.

Но фермерите могат да превърнат това предизвикателство във възможност. Чрез регенеративно земеделие можете драстично да намалите разходите си за торене със синтетични торове, като същевременно възстановявате почвата.

Войната в Украйна, кризата с разходите за живот и климатичният срив заедно разтърсиха селскостопанския сектор из основи.

От 2020 г. насам цените на трите основни суровини в земеделието – торове, фуражи за животни и гориво са се повишили в пъти.

Русия и Беларус са два големи износителя на изкуствени торове. След като бяха поставени под търговски санкции, наличността намаля драстично.

Синтетичните азотни торове играят важна роля в много съвременни земеделски системи. Едно прекъсване на веригата рискува огромни последици за добивите, доходите и поминъка на фермерите.

Не е тайна, че появата на изкуствени суровини прекрои селското стопанство.

Те обаче оказаха огромно въздействие върху екосистемите, намалявайки плодородието и функционирането на почвата, замърсявайки водните пътища и застрашавайки биологичното разнообразие. В резултат на това земите, от които земеделските стопани зависят, бавно, но постоянно се изчерпват.

Чрез регенеративното земеделие фермерите могат да обърнат тази тенденция.

Регенеративното управление е подход към земеделието, който се стреми да възстанови агроекосистемите. Той поставя голям акцент върху здравето на почвата, като същевременно улавя CO2 от атмосферата, увеличава биологичното разнообразие на фермите и подобрява управлението на водите в процеса.

Един от най-обещаващите аспекти на регенеративното земеделие е, че то подхранва разнообразна, активна биология на почвата, която осигурява адекватно хранене на растенията.

Подходът премахва химическите ресурси, като вместо това избира разнообразен набор от практики, съобразени с уникалните условия във фермата.

Стремежът за смекчаване на последиците от изменението на климата означава, че земеделските стопани, които преминават към регенеративно земеделие, могат да получат достъп до финансова подкрепа за своите усилия.

Торовете са основен източник на емисии на парникови газове. Чрез намаляването или премахването му от вашата фермерска система, можете да генерирате въглеродни кредити.

КАК РАБОТИ НА ТЕРЕН
Фермата на Мануел Троя, Паджаретило

Фермата на Мануел Троя, Паджаретило

Като системен подход,първата стъпка в регенеративното земеделие е изграждането на здрава почва, която процъфтява с биологичен живот. С течение на времето културите, отглеждани във високо функциониращи почви, изискват по-малко намеса, което позволява на земеделските стопани да премахнат използването на торове.

Но как изглежда това в реалния свят? Мануел Троя е управител на Pajaretillo, животновъдна ферма в Сиера Кадис, Испания. Той прехвърля фермата си към регенеративно земеделие.

Според Мануел разходите му за торене са намалели с 20%, откакто е прекъснал връзките си с химическите торове. Резултатите обаче не са само в икономии. Биоразнообразието се е увеличило, почвата му е по-здрава и той има по-голям достъп до вода.

Мануел приписва успеха си на въздействието на холистичното управление. Както той се изразява:

„Най-ефективният тор не е на химическа основа. Това е почивка на почвата и въздействие върху животните.“

Франк Глори, управителят на GAEC Nolaine във Франция, също повтаря посланието. Неговата регенеративна работа никога не е използвала изкуствени торове или пестициди. Вместо това фермата му поддържа висока производителност чрез разнообразен набор от практики.

„Фермите не се нуждаят от торове. Те се нуждаят от стимули, за да направят свободните хранителни вещества от земята достъпни за употреба. Ако се прави по правилния начин, това е много рентабилно.“
— Франк Глори

Предизвикателството

Намаляването на торове не се случва за една нощ. Ако изведнъж преминете от една система към друга, рискувате да намалите добивите и доходите.

Както подчертава Ашиш Каур, фермер, преминаващ към регенеративно земеделие, това е голяма промяна. „Паралелното земеделие е задължително.“

Въпреки че е доказано, че регенеративното земеделие може да увеличи печалбите с до 60%, земеделските стопани първо трябва да преминат през преходен период.

Първоначалният спад в производителността на земята и свързаните с нея разходи по време на прехода без съмнение е предизвикателство.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X