Овощарите в Испания също изпитват недостиг на работна ръка

 Компанията за праскови на Gregoria Escuin се намира в Тереуел, в североизточния испански регион Арагон. Там нараства проблемът да се намерят достатъчно хора, които да работят в земеделието.

Голяма част от Теруел е планинска със стръмни хребети и дълбоки клисури. Има средно по пет жители на квадратен километър. За сравнение: средната гъстота на населението в Холандия е 529 жители на квадратен километър.

Следователно намирането на достатъчно персонал е най-големият проблем в компанията за праскови, която е основана от Escuin през 2016 г. В овощната градина от 9,9 хектара, разпределена на три парцела, има много ръчна работа, която трябва да се извърши по време на вегетацията.

Производителката работи с един постоянен служител през цялата година. Двама души работят в компанията от осем до десет месеца в годината, а седем допълнителни души са наети между май и октомври. Според испанския производител намирането на работници е нарастващ проблем. Младите хора често се местят в градовете или другаде в страната. „Работниците трябва да идват от все по-далеч. Има и все по-малко хора, които искат да работят в земеделието.“ Персоналът вече не идва само от местната област. Колумбийци, мароканци, румънци и поляци също работят там.

Процесите в овощната градина са трудоемки. Прореждането на плодовете се извършва през май и юни. Прибирането на реколтата от праскови започва в средата на юли.

Всяко дърво се обира поне на пет пъти. Цветът на плодовете определя дали прасковите са готови за прибиране на реколтата или не.

Опаковането на плодовете с полупрозрачните и дишащи хартиени торби има важна функция. „Първо, те трябва да предпазват по-добре плодовете от насекоми, казва Ескуин. Целта е да пръскаме по-малко химикали. Торбичките създават микроклимат. Това насърчава образуването на захар и дава на плода по-твърдо месо“.

По време на брането работниците изваждат органично смилаемите хартиени торби и ги оставят в овощната градина. Торбите се настъргват, когато всички подрязани клони са на земята.

Компанията за праскови се намира в подрегиона Bajo Aragón, почти в прехода от средиземноморски климат към морски климат. Средните валежи са ниски и равномерно разпределени през цялата година. Летата са доста топли с температури около 30 градуса, а зимите са сравнително меки.

Не само горещината и сушата, но и средиземноморската муха поразиха испанската реколта от праскови миналата година. През 2023 г. страната преживя най-топлия и сух април от 1961 г. насам.

Жегата особено засегна компанията на Ескуин през вегетационния сезон 2023. Общият добив на праскови е под номинала на 310 тона. „Също така загубихме килограми поради заразяване с насекоми. От друга страна, сме доволни от качеството“, казва поизводителката.

Това е втората поредна изключително суха година в южноевропейската страна. Миналата година Ескуин събира общо само 140 тона праскови от дърветата. В допълнение към сушата, това се дължи и на нощните студове по време на цъфтежа и няколко летни бури.

Испанският производител на праскови се опитва да контролира сушата, като използва фертигационни маркучи, но в екстремен сезон това не е достатъчно. Фактът, че песъчливата почва съдържа малко органична материя и следователно има умерен капацитет за съхранение на вода, също не помага.

Ескуин се опитва да увеличи съдържанието на органични вещества в почвата всяка година, като раздробява клоните след резитба и ги оставя на място. Мулчиращият слой също предпазва почвата от изсушаване.

Ескуин предава цялата реколта от праскови в Сан Мигел. Тази маркетингова кооперация има сто членове. Близо 80% са производителите на праскови. Останалата част са производители на маслини.

Заради сушата, през 2023 г на пазара е имало по-малко праскови, а това означава, че производителите са получили по-добра цена. Колкото по-добро е качеството, толкова по-добре се плащат прасковите.

Ескуин все още се радва на работата си, но след няколко години ще достигне пенсионна възраст. Двамата й сина редовно помагат във фермата. Тя се надява, че един от тях в крайна сметка ще иска да продължи компанията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X