От началото на сезона Русия е изнесла рекорден обем пшеница

Ръстът беше постигнат не за сметка на доставките за традиционните страни купувачи

Според компанията „Русагротранс“ от началото на сезона до края на февруари Русия е изнесла 36,8 милиона тона пшеница, което е нов рекорд за този период. „В същото време ръстът беше постигнат не благодарение на доставките до традиционните страни купувачи, а поради тяхната диверсификация и ръста на доставките за страни като Бангладеш, Пакистан, Алжир, Индонезия и Кения“, каза маркетинговият директор на Русагротранс Игор Павенски (цитиран в Telegram канала на Съюза на износителите на зърно). Според прогнозата на компанията през сезон 2023/24 г. Русия ще достави 66,7 милиона тона зърно на външните пазари. Като се вземат предвид варивата и брашното (съответно 3,46 милиона тона и 1,6 милиона тона), общата цифра ще бъде 71,8 милиона тона.

Според Павенски ечемикът също се изнася активно през настоящия сезон. По този начин доставките му за Китай се увеличиха от 73 хиляди тона на 300 хиляди тона, но на този пазар Русия трябва да се конкурира с Казахстан: доставките му се увеличиха от 134 хиляди тона на 425 хиляди тона. На пазара на брашно Русия систематично притиска конкурентите, включително в страните от Централна Азия, поради наличието на евтина висококачествена пшеница и ползи от износните мита“, подчерта Павенски и добави, че през настоящия сезон Казахстан е намалил покупките на руско зърно от 2 милиона тона на 1,2 милиона тона.

Директорът на аналитичния отдел на Руски зърнен съюз Елена Тюрина казва, че от началото на сезона до 1 март износът на пшеница възлиза на 37,5 милиона тона, което е с 8,5% повече в сравнение с последната селскостопанска година. Доставките през февруари са били на ниво от 4,4 милиона тона, което съответства на цифрата за сезон 2020/21. В края на сезона износът на основните видове зърно ще възлиза на 67 милиона тона, към 1 март пратките достигат 45,7 милиона тона (68,2%). Тя оценява експортния потенциал за пшеница на 55 милиона тона, до края на сезона Русия може да достави още 17,4 милиона тона на световния пазар, т.е. 4,4 милиона тона на месец, което съответства на цифрата за февруари, но обикновено през пролетта доставките се увеличават.

По думите на Тюрина от началото на сезона е отбелязано понижение на цените на пшеницата. Така европейската пшеница загуби 12%, американската (CRW) – 13%, руската (FOB Novorossiysk) –  поевтиня с 5,4%, а производствените цени в долари паднаха с 12%. „Единственият показател, по който виждаме увеличение за периода от началото на сезона, е митото: то се е увеличило с 37% (10 долара)“, коментира За земеделски инвеститор Тюрина. В същото време тя отбелязва доста сериозно ниво на конкуренция на световния пазар, докато руската пшеница вече не се продава с отстъпка в сравнение с европейската пшеница.

Според Института за изследване на селскостопанския пазар (ИКАР), от началото на сезона износът на пшеница (без брашно) възлиза на 35,2 милиона тона, прогнозата за сезона е 52 милиона тона. Генерален директор ИКАР Дмитрий Рилко казва, че през последните месеци пратките са били зависими от времето в пристанищата, докато през февруари са били доста активни. Ситуацията за износа обаче не върви добре сега – цените падат, казва генералният директор на аналитичната компания „ПроЗерно» Володимир Петриченко. В същото време, продължава той, доставките ще продължат да бъдат активни, а до края на сезона износът на пшеница ще възлиза на около 52 милиона тона, общо зърно – около 70 милиона тона (заедно със страните от ЕАИС).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X